Roladki drobiowe z pesto szpinakowym w szynce Prosciutto Crudo z kaszą gryczaną

Posted by on 13 sierpnia, 2013 in Bez kategorii, Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Roladki drobiowe z pesto szpinakowym w szynce Prosciutto Crudo z kaszą gryczaną

Roladki drobiowe z pesto szpinakowym w szynce Prosciutto Crudo z kaszą gryczaną.  Smaczny, szybki i bardzo efektowny sposób na lekki obiad z Garnka Rzymskiego. Polecam

 

 

Przepis Przepisy

4_-Roladki-drobiowe-z-kasza-gryczana

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 szt. (ok. 500g) filety z piersi kurcząt,
  • plastry szynki Prosciutto Crudo (tyle ile będzie roladek),
  • przyprawy: pieprz

Pesto:

  • 1 garść orzechów laskowych,
  • 1 garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Zaczynamy od przygotowania pesto: szpinak z orzechami, czosnkiem i oliwą – miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Przygotowanie kaszy gryczanej: dwie szklanki kaszy gryczanej płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, a następnie zostawiamy do odsączenia na sicie. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy kaszę. Chwilę podgrzewamy. Zalewamy całość 1,5 szkl. wody. Podgrzewamy kaszę tak długo, aż wchłonie cały płyn.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kaszę. Równomiernie ją rozkładamy.

Przygotowanie roladek: piersi z kurczaka kroimy na cieńsze płaty (2- 3). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy z dwóch stron świeżo zmielonym pieprzem. Na desce rozkładamy szynkę, a na nią filet z kurczaka, smarujemy pesto i całość zawijamy w rulonik.

W Garnku Rzymskim na powierzchni kaszy wykładamy roladki, nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika na około 40 mint, temperatura 200 stopni C.

Uwaga:

  • filetów z piersi kurczaka nie należy solić, słona jest szynka, doprawione jest pesto,

 

 

5_-Roladki-drobiowe-z-kasza-gryczana