Łopatka w siedmiu smakach

Posted by on Listopad 15, 2016 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Łopatka w siedmiu smakach

Łopatka w siedmiu smakach, to kolejny pikantny przysmak pieczony w Garnku Rzymskim.

Mięso marynowanej jest w domowej mieszance przypraw wzorowanej na japońskiej Schichimi Togarashi.

 

3_-lopatka-w-siedmiu-smakach

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • domowa przyprawa siedem smaków (przepis),

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 l

 

Mięso nacinamy do połowy grubości w poprzek włókien, tworząc kieszonki.

Następnie dokładnie nacieramy je domową przyprawą siedem smaków.

Cebulę i czosnek kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcia mięsa.

Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut, po czym jego wnętrze wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia”.

 

Do garnka wkładamy zamarynowane mięso, nakrywamy go pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika.

Mięso pieczemy w wersji powolnej w temp 160 st.C około 3 godziny, lub szybkiej 200 st. C 1 – 1,5 godziny.

Sos powstały z pieczenia mięsa przelewamy przez sito, można go zagęścić chwilę gotując z odrobiną śmietany 30% lub rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody łyżką skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Całość tak długo podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.

 

Uwagi:

  • kolejnym razem na dno garnka dam kaszę lub ryż, która wchłonie sos powstały w czasie pieczenia, w ten sposób zaoszczędzę bardzo cenny ostatnio czas,

 

1_-lopatka-w-siedmiu-smakach

 

2_-lopatka-w-siedmiu-smakach