Łopatka w siedmiu smakach

Łopatka w siedmiu smakach, to kolejny pikantny przysmak pieczony w Garnku Rzymskim.
Mięso marynowanej jest w domowej mieszance przypraw wzorowanej na japońskiej Schichimi Togarashi.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- domowa przyprawa siedem smaków (przepis),
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 l
Mięso nacinamy do połowy grubości w poprzek włókien, tworząc kieszonki.
Następnie dokładnie nacieramy je domową przyprawą siedem smaków.
Cebulę i czosnek kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcia mięsa.
Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut, po czym jego wnętrze wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia”.
Do garnka wkładamy zamarynowane mięso, nakrywamy go pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Mięso pieczemy w wersji powolnej w temp 160 st.C około 3 godziny, lub szybkiej 200 st. C 1 – 1,5 godziny.
Sos powstały z pieczenia mięsa przelewamy przez sito, można go zagęścić chwilę gotując z odrobiną śmietany 30% lub rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody łyżką skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Całość tak długo podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
Uwagi:
- kolejnym razem na dno garnka dam kaszę lub ryż, która wchłonie sos powstały w czasie pieczenia, w ten sposób zaoszczędzę bardzo cenny ostatnio czas,