Totemi – Gorąca czekoladowa pianka (bez glutenu)

Gorąca czekoladowa pianka przygotowana w kubeczku Totemi.
Szybki deser, przygotowany tylko z 3 składników, bez mąki oraz cukru. Dla fanów diety niskowęglowodanowej. Pyszny!
Składniki na 4 kubeczki Totemi (4x350ml) :
.
– 6 jajek,
– 200g serka śmietankowego,
– 200 g gorzkiej czekolady
.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotująca się wodą).
Umyj jajka i oddziel żółtka od białek.
Ubij białka.
W misce wymieszaj rozpuszczona czekoladę, żółtka i serek śmietankowy na jednolitą masę.
Do czekoladowej masy dodaj ubite białka. Mieszaj delikatnie!
Masę przełóż do kubeczków (max. do 3/4 wysokości!)
Kubeczki wstaw do mikrofalówki. na słabe podgrzewanie około 5 minut.
Ja lubię najbardziej jak masa czekoladowa jest częściowo w postaci sztywnej pianki, a częściowo płynna.
Trzeba obserwować, czy masa zbyt szybko się nie podnosi.
Zbyt gwałtowne podgrzewanie spowoduje, że masa wykipi z kubeczków.
I gotowe. Smacznego!
? Filiżanka Totemi (https://www.instagram.com/totemi.ceramika/)
ręcznie zdobiona
kamionka, 350ml
Uwaga: w składzie nie ma cukru, a deser i tak będzie wystarczająco słodki, warto spróbować!
.