Aromatyczny kurczak pieczony z ryżem i soczewicą (bez glutenu)

Posted by on 14 marca, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Aromatyczny kurczak pieczony z ryżem i soczewicą (bez glutenu)

Aromatyczny kurczak pieczony z ryżem i soczewicą, to przysmak inspirowany kuchnią indyjską.

To połączenie ryżu i soczewicy może początkowo wydawać się dziwnym pomysłem, ale temat wart jest jak najbardziej uwagi, razem tworzą coś nowego, wyjątkowego.

Na bazie tej mieszanki pieczonego ryżu z soczewicą można przygotować pyszne kotleciki, czy gołąbki wegetariańskie.

Polecam w tym daniu zastosowanie samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka, zapewniam że smak upieczonej potrawy, zrekompensuje dodatkową pracę.

 

 

4_ Kurczak marynowany i ryż z soczewicą

 

 

Składniki:

  • Kurczak 1,7 kg,
  • 3  – 4 łyżeczki samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka (przepis),
  • ok. 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego,
  • 5 – 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 szkl. brązowego ryżu lub ryżu paraboiled,
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 2 szkl. rosołu,
  • 1,4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 szkl. rosołu,

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

 

Garnek rzymski moczymy w wodzie przez 15 minut.

Kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy końcówki skrzydełek lub całe skrzydełka, rozcinamy na pół lub mniejsze części.

2-3 łyżeczki samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka mieszamy w kokilce z gorącym masłem lub oliwą i nacieramy tą emulsją kurczaka.

Następnie pokrywamy cienko wierzch kurczaka jogurtem naturalnym (można też wymieszać przyprawy z jogurtem i tą mieszanką posmarować kurczaka).

Tak, przygotowanego kurczaka odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Soczewicę zalewamy wodą, tak aby tylko ją zakryć i gotujemy na półtwardo.

Na patelni podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, drobno pokrojoną cebulę.

Dodajemy ryż i podsmażamy go tak długo, aż ziarna będą mieć biały, mleczny kolor.

Zalewamy ryż rosołem stopniowo. W trakcie dodajmy dodajemy cynamon, kardamon.

Jak ryż wchłonie cały płyn, mieszamy go z podgotowaną soczewicą.

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy ryż z soczewicą, a na wierzchu układamy kurczaka.

Nakrywamy garnek pokrywką, wstawiamy go do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 1 godzinę. Po godzinie kurczak jest już mięciutki, jeśli lubimy jak mięso samo odchodzi od kości, wydłużamy czas pieczenia. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, włączamy tylko górną grzałkę piekarnika i rumienimy powierzchnię kurczaka.

Upieczoną soczewicę z ryżem przed wyłożeniem na talerze warto wymieszać z łyżką masła dla smaku i lekko kremowej konsystencji.

 

Uwagi:

  • można podwyższyć temperaturę pieczenia i tym samy skrócić czas obróbki termicznej, ale trzeba zwrócić wcześniej uwagę jakie jest zalecenie producenta „papieru do gotowania i pieczenia” którym wyłożyliśmy garnek odnośnie max temperatury stosowania, jeśli ją przekroczymy papier staje się kruchy a konsekwencji nie będzie spełniał swojej funkcji,

 

 

2_ Kurczak marynowany i ryż z soczewicą

 

3_ Kurczak marynowany i ryż z soczewicą