Korzenne ciasto a’la sernik (bez glutenu)
Korzenne ciasto a’la sernik – lekkie, kremowe, intensywnie korzenne. Z polewą czekoladową, oprószone prażonymi płatkami migdałowymi. Pyszne :-)
Choć wiosna za oknem i na święta wielkanocne raczej szykuje się wypieki o smaku waniliowym, śmietankowym, maślanym, czy kajmakowym, to ja dalej w temacie przypraw korzennych, czyli prozdrowotnym.
Na wigilię przygotowuję piernik z polewą czekoladowo – porzeczkową i w sumie mogłabym go jeść przez cały rok, ale pomyślałam sobie, że smak jest świetny, ale gdyby tak zrobić drobną korektę składu, mogłabym otrzymać ciasto o konsystencji sernika bez sera i zachować świetny smak pierwowzoru.
W składzie pojawiła się tylko mąka kokosowa, zwiększyłam też ilość płynu w masie, aby nadać ciastu odpowiednią wilgotność i konsystencję.
Jak ktoś analizuje posiłki pod kątem wartości odżywczych to interesujące jest zestawienie mąk, które zastosowałam w obu ciastach, plus dodatkowo odniesienie do mąki pszennej tak dla samego porównania jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na indeks glikemiczny w swojej diecie:
Wartości orientacyjne Kaloryczność /Węglowodany dla 100g / Indeks Glikemiczny:
- Mąka pszenna (typu 500) 364 kcal / 76 g / 90
- Mąka ryżowa 365 kcal / 80 g / 95
- Mąka kukurydziana 369 kcal / 79 g/ 70
- Mąka kokosowa 343 kcal / 19,2 g / 35
Składniki:
- 2 szkl. mąki kokosowej,
- 250 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 4 łyżki kawy (jeśli chcemy żeby ciasto miało taki „głęboki” smak)
- 5 łyżek powideł śliwkowych,
- 4 łyżki przyprawy do pierników,
- 2 łyżki cynamonu,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody,
- 0,5 l mleka,
- 5 jajek,
- 400 – 500 ml wody,
- 1łyżka rumu, ekstraktu z wanilii lub ekstraktu ze skórek pomarańczy
Polewa:
- 1/4 szkl. wody lub ulubionej aromatycznej nalewki,
- 100 – 200 g gorzkiej czekolady,
- płatki migdałowe uprażone na suchej patelni na lekko brązowy kolor.
Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku.
Dodajemy masło, gorącą wodę, miód, przyprawy korzenne, czekoladę i kakao.
Podgrzewamy, tak długo aż wszystkie składniki się rozpuszczą, masa będzie jednolita.
Odstawiamy naczynie z palinka aby masa trochę ostygła.
Dodajemy po jednym jajku, energicznie mieszamy i resztę składników.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 min. w temp. 180 st. C.
Przygotowanie polewy na ciasto. Czekoladę z wodą rozpuszczam w mikrofali i bardzo serdecznie tą metodę polecam. Masa jest szybko podgrzana, wymieszana, ostudzona. Ta technika sprawia, że polewa jest błyszcząca.
Na ostudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i oprószamy całość prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)
Uwagi:
- proporcje ciasta na dużą blachę 28 x 40 [cm], ciasto wysokość ma 5 [cm],
- samo ciasto nie jest bardzo słodkie, fani bardzo słodkich ciast muszą dodać do masy jeszcze cukier, a brązowy cukier muscovado wzmocni jeszcze bardziej jego korzenny aromat,
- bez problemu ciasto można zrobić na mleku i tłuszczach roślinnych,
- sprawdzałam ilość wody 400 – 500 im więcej tej wody tym bardziej ciasto jest kremowe, aksamitne, przypominające sernik. Przy 400ml konsystencja jest jak nadzienie w cukierkach typu trufla.
- na zdjęciu jest – Talerz prostokątny Koplan (29,5 x 20 cm)