Korzenne ciasto a’la sernik (bez glutenu)

Posted by on 11 kwietnia, 2020 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Korzenne ciasto a’la sernik (bez glutenu)

Korzenne ciasto a’la sernik – lekkie, kremowe, intensywnie korzenne. Z polewą czekoladową, oprószone prażonymi płatkami migdałowymi. Pyszne :-)

Choć wiosna za oknem i na święta wielkanocne raczej szykuje się wypieki o smaku waniliowym, śmietankowym, maślanym, czy kajmakowym, to ja dalej w temacie przypraw korzennych, czyli prozdrowotnym.

Na wigilię przygotowuję piernik z polewą czekoladowo – porzeczkową i w sumie mogłabym go jeść przez cały rok, ale pomyślałam sobie, że smak jest świetny, ale gdyby tak zrobić drobną korektę składu, mogłabym otrzymać ciasto o konsystencji sernika bez sera i zachować świetny smak pierwowzoru.

W składzie pojawiła się tylko mąka kokosowa, zwiększyłam też ilość płynu w masie, aby nadać ciastu odpowiednią wilgotność i konsystencję.

Jak ktoś analizuje posiłki pod kątem wartości odżywczych to interesujące jest zestawienie mąk, które zastosowałam w obu ciastach, plus dodatkowo odniesienie do mąki pszennej tak dla samego porównania jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na indeks glikemiczny w swojej diecie:

Wartości orientacyjne Kaloryczność /Węglowodany dla 100g / Indeks Glikemiczny:

  • Mąka pszenna (typu 500)  364 kcal / 76 g / 90
  • Mąka ryżowa 365 kcal / 80 g / 95
  • Mąka kukurydziana 369 kcal / 79 g/ 70
  • Mąka kokosowa 343 kcal / 19,2 g / 35

 

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki kokosowej,
  • 250 g masła,
  • 6 łyżek miodu,
  • 4 łyżki kawy (jeśli chcemy żeby ciasto miało taki „głęboki” smak)
  • 5 łyżek powideł śliwkowych,
  • 4 łyżki przyprawy do pierników,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 0,5 l mleka,
  • 5 jajek,
  • 400 – 500 ml wody,
  • 1łyżka rumu, ekstraktu z wanilii lub ekstraktu ze skórek pomarańczy

Polewa:

  • 1/4 szkl. wody lub ulubionej aromatycznej nalewki,
  • 100 – 200 g gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałowe uprażone na suchej patelni na lekko brązowy kolor.

 

Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku.

Dodajemy masło, gorącą wodę, miód, przyprawy korzenne, czekoladę i kakao.

Podgrzewamy, tak długo aż wszystkie składniki się rozpuszczą, masa będzie jednolita.

Odstawiamy naczynie z palinka aby masa trochę ostygła.

Dodajemy po jednym jajku, energicznie mieszamy i resztę składników.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 min. w temp. 180 st. C.

Przygotowanie polewy na ciasto. Czekoladę z wodą rozpuszczam w mikrofali i bardzo serdecznie tą metodę polecam. Masa jest szybko podgrzana, wymieszana, ostudzona. Ta technika sprawia, że polewa jest błyszcząca.

Na ostudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i oprószamy całość prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :-)

Uwagi:

  • proporcje ciasta na dużą blachę 28 x 40 [cm], ciasto wysokość ma 5 [cm],
  • samo ciasto nie jest bardzo słodkie, fani bardzo słodkich ciast muszą dodać do masy jeszcze cukier, a brązowy cukier muscovado wzmocni jeszcze bardziej jego korzenny aromat,
  • bez problemu ciasto można zrobić na mleku i tłuszczach roślinnych,
  • sprawdzałam ilość wody 400 – 500 im więcej tej wody tym bardziej ciasto jest kremowe, aksamitne, przypominające sernik. Przy 400ml konsystencja jest jak nadzienie w cukierkach typu trufla.
  • na zdjęciu jest – Talerz prostokątny Koplan (29,5 x 20 cm)