Wędzony schab

Posted by on 26 października, 2017 in Bez kategorii, Kulinaria, Mięsa i wędliny (bez glutenu), Smaczne Inspiracje

Wędzony schab

Uwielbiam jesień, ten festiwal kolorów, czas spędzony na świeżym powietrzu, krzątanie się w ogrodzie przy sprzątaniu ton barwnych liści, zapach palonego drewna i snujące się jesienne mgły.

Robi się chłodno, to przy okazji jesiennych porządków w ogrodzie, jest też czas na wspólną biesiadę przy ognisku i domowe wędzonki.

W pierwszej kolejności wędzony schab.

 

 

Składniki:

  • 4 kg schabu bez kości,
  • 60 g łyżeczek soli kamiennej,
  • 40 g soli peklującej,
  • 12 g cukru,
  • 8 gram kolendry,
  • 4 szt goździki,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 litry wody.

Przyprawy należy wsypać do moździerza i utłuc tłuczkiem, następnie dodać do wody i wszystko razem zagotować, odstawić do przestudzenia.

Mięso przekładamy do miski i nastrzykujemy marynatą przy pomocy strzykawki z igłą, następnie zalewamy mięso chłodną marynatą (musi ona zakrywać mięso).

Całość odstawiamy do lodówki. Mięso może leżakować w marynacie 2 – 3 tygodnie. Każdego dnia należy mięso obracać.

Po tym czasie opłukujemy mięso w zimnej wodzie, i wędzeniem należy je osuszyć (najlepiej powiesić na 10 godzin w przewiewnym miejscu lub osuszyć w ciepłym powietrzu komory wędzarniczej przez około 1 godzinę w temperaturze 40 stopni bez dymu), związać bawełnianym sznurkiem.

Wędzenie (niewielki przepływ powietrza):
– 2 godz. w temp. 60 st. C,
– 1 godz. w temp. 70 st. C,
– 30 minut w temp. 90 st. C,

Po wędzeniu wkładamy schab od razu do gorącej wody i parzymy mięso, zostawiam w niej aż do wystudzenia.

Smacznego :-)