Czekoladowe ciasteczka owsiane (bez glutenu)

Posted by on Październik 28, 2019 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Czekoladowe ciasteczka owsiane (bez glutenu)

Czekoladowe ciasteczka owsiane, tzw. ciastka brzydkie, ale bardzo dobre.

Intensywnie czekoladowe, słodycz równoważy wytrawny smak mąki gryczanej i kakao.

W składzie jest brązowy cukier muscovado, który nie tylko wzbogaca smak i aromat tych ciastek, ale stanowi zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Bogactwo witamin i składników mineralnych, do tego niski indeks glikemiczny (IG35), czyli same zalety :-)

Składniki:

  • 250g masła,
  • 1 szkl. cukru muscovado,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mąki gryczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szkl. płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka ziaren słonecznika lub posiekane orzechy.

 

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

Dodajemy jajka, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Na końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, orzechy lub ziarna słonecznika.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko dłonią je spłaszczamy.

Kulki wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pieczemy je około 15 minut w temp. 180st. C.

W czasie pieczenia ciastka większą nieco swoją objętość, a jak ich powierzchnia będzie lekko popękana są gotowe.

Upieczone ciastka można zdjąć z blachy jak lekko przestygną.

Świetnie smakują do kawy lub mleka. Smacznego :-)