Ciasto drożdżowe (bez glutenu)

Myślę „ciasto drożdżowe” i pierwsze skojarzenie jakie przychodzi mi na myśl, to mleczno – maślany smak.
I takie właśnie jest to ciasto.
Dzięki dodatkowi dyni, ciasto zyskuje piękny kolor i wilgotność.
Świetne z migdałową posypką, świetne z owocami sezonowymi.
Trudno uwierzyć, że to ciasto jest na bazie mąk bez glutenu.
Najlepsze :-)
Składniki:
- 0,5 kg mąki ryżowej,
- 0,5 kg skrobi kukurydzianej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 280 g cukru,
- 125 g masła,
- 400 g surowej dyni bez skórki,
- 1,5 szkl. mleka,
- 5 jajek,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- mielone migdały (jako posypka na powierzchnię ciasta).
Forma 28 x 40 [cm]
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka, mieszamy z cukrem, całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dynię kroimy na kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy masło i resztę cukru, gotujemy aż do momentu jak dynia będzie miękka. Następnie całość miksujemy na gładką masę, odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę ryżową ze skrobią kukurydzianą, sól, dodajmy wyrośnięty zaczyn, przestudzona pulpę dyniową oraz jajka, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Masa będzie płynna.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię ciasta oprószamy zmielonymi migdałami.
Ciasto pieczemy w temp 180 st. C około 1 godzinę.
Uwagi:
- proporcje ciasta na dużą blachę 28 x 40 [cm], ciasto wysokość ma 6 [cm],
- to ciasto świetne jest z owocami sezonowymi,
- ciasto jest płynne, ale można z niego wypiekać bułeczki np. w kokilkach, papilotkach,
Na zdjęciu: