o Garnku Rzymskim

o Garnku Rzymskim
 Odkąd powstał blog otrzymuję wiele listów z pytaniami dotyczącymi samego Garnka Rzymskiego, w tej chwili myślę, że jest już potrzeba abym od czasu do czasu publikowała odpowiedzi na pytania nurtujące  użytkowników garnka na blogu i były one ogólnie dostępne. 

Zachęcam serdecznie do lektury

 

 

 

 

  • Co to jest Garnek Rzymski i do czego służy? 
  • Jakie wymiary mają Garnki Rzymskie Dafi o pojemnościach 2,5 i 6 litrów występujące na blogu, kto jest producentem, gdzie można kupić te garnki?
  • Jak dobrać wielkość Garnka Rzymskiego Dafi, co uwzględnić decydując się na zakup? 
  • Jak to się dzieje, że w Garnku Rzymski możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej? 
  • Jak to się dzieje, że Garnek Rzymski nasyca się wodą?
  • Czy istotny jest sposób w jaki należy moczyć Garnek Rzymski?
  • Jak długo należy moczyć Garnek Rzymski w wodzie? 
  • Czy zamiast używać Garnka Rzymskiego nie lepiej na dno piekarnika postawić talerzyk z wodą? 
  • Czy Garnek Rzymski powinien być szkliwiony?
  • Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?
  • Jaki wybrać papier do pieczenia?
  • Czy można piec ryby w Garnku Rzymskim?
  • Czy trzeba mieć osobny Garnek Rzymski do pieczenia ryb ze względu na ich intensywny aromat?
  • Jak dbać o czystość Garnka Rzymskiego po pieczeniu ryb?
  • Jak zabezpieczyć Garnek Rzymski przed pieczeniem ryb?

 

 


 

  • Co to jest Garnek Rzymski i do czego służy?

Garnek Rzymski, to naczynie do pieczenia w atmosferze pary wodnej bez dodatku tłuszczu, wykonane z ceramiki nieszkliwionej. 

  • Jakie wymiary mają Garnki Rzymskie o pojemnościach 2,5 i 6 litrów występujące na blogu, kto jest producentem, gdzie można kupić te garnki?

 

 

wymiary-2Bgarnek-2Brzymski-2BDafi

Na zdjęciu zamieściłam schemat z opisem orientacyjnych wymiarów Garnków Rzymskich, które używam (o pojemności 2,5 i 6 litra). Podaję wymiary orientacyjne, pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami danego modelu mogą występować minimalne różnice w wymiarach, co jest naturalną właściwością ceramiki.

Garnki Rzymskie jakie używam to marka Dafi producentem jest polska firma Formaster.

Garnki Rzymskie Dafi można kupić:

– bezpośrednio u producenta w internetowym sklepie firmowym Formaster
(https://sklep.dafisystems.pl/category/31,naczynie-do-pieczenia-bez-t-uszczu),

– stacjonarnym sklepie firmowym Formaster S.A. (Kielce, ul. Starodomaszowska 10),

– popularnych dużych sieciach handlowych (wyszukiwarka sklepów),

– sklepach internetowych (np. http://www.saintbest.pl/index.php?k10,garnki-rzymskie),

 

  • Jak dobrać wielkość Garnka Rzymskiego Dafi, co uwzględnić decydując się na zakup?

 

O doborze wielkości Garnka Rzymskiego decydują przede wszystkim dwa kryteria:

– wielkość piekarnika, garnek nie może dotykać ścianek piekarnika, ani jego elementów grzejnych,

– jak duże posiłki jednorazowo chcemy w nim przygotowywać, przy każdym przepisie który publikuję na blogu pod wymienionymi składnikami potrawy, jest informacja jakiego garnka użyłam do przygotowania danej porcji posiłku, patrząc na zdjęcia można się też zorientować w jakim stopniu dana porcja ciasta, mięsa wypełnia garnek przed obróbką termiczną.

  • Jak to się dzieje, że w Garnku Rzymski możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej?

 
Pory Garnka Rzymskiego nasycają się wodą, pod wpływem podgrzewania w piekarniku, wzrasta ciśnienie w porach naczynia, woda uwalnia się stopniowo z porów w postaci pary wodnej.
Dzięki temu możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej.

 

  • Jak to się dzieje, że Garnek Rzymski nasyca się wodą?

 

Wśród tworzyw ceramicznych, są takie które maja swoją strukturę wewnętrzną litą i o niewielkiej porowatości tj. porcelana, porcelit i takie, które są mniej lub bardziej porowate np. kamionka, fajans.

Pory maja różny kształt, są zamknięte lub otwarte. Te ostatnie odpowiedzialne są za to, czy ceramika jest nasiąkliwa.

Pory otwarte, jak bardzo cienkie rurki (kapilary), w kontakcie z wodą mają zdolność zasysania wody do swojego wnętrza.
Można przygotować eksperyment zabarwić wodę (efekt będzie bardziej widoczny) i zanurzyć w niej cieniutkie szklane rurki. Obserwować jak woda wznosi się w rurkach do góry.

Na jednej z pierwszych lekcji fizyki (obecnie w gimnazjum), każdy z nas z tym zjawiskiem się zapoznał, zjawisko to tzw. podciąganie kapilarne.

 

  • Czy istotny jest sposób w jaki należy moczyć Garnek Rzymski?

 

Garnek Rzymski (spód i pokrywkę), należy zalać wodą do połowy jego wysokości, nie tylko wskazaniem jest tu oszczędność wody.

Powietrze zawarte w porach garnka wypierane jest przez wodę i może wyjść przez niezanurzoną część garnka. Gdy pory części zanurzonej wypełnią się wodą, wtedy woda pod wpływem podciągania kapilarnego, wypełnia pory pozostałej części garnka rzymskiego. Tym sposobem możemy wypełnić drobne pory garnka rzymskiego. Po upływie około 2-3 godzin, pory garnka są praktycznie całkowicie nasycone wodą, to potwierdzają badania nad tworzywami ceramicznymi.

 

  • Jak długo należy moczyć Garnek Rzymski w wodzie?

 

Z doświadczenia wynika, że średni czas moczenia Garnka Rzymskiego w wodzie wynosi 15 -20 minut. Przez ten czas garnek absorbuje wystarczającą ilość wody jaką uwolni podczas pieczenia w postaci pary wodnej. Wystarczającą ilość, aby potrawa upiekła się w atmosferze pary.

Chodzi o to, aby ciasto miało idealne warunki do rośnięcia, ale też na końcu było pięknie upieczone. Mięso było soczyste, upieczone a nie tylko ugotowane na parze.

Przy potrawach takich jak gęś, gdzie mięso wymaga długiej obróbki cieplnej, warto ten czas moczenia garnka wydłużyć, uważam że 30 minut jest w zupełności wystarczające.

 

  • Czy zamiast używać Garnka Rzymskiego nie lepiej na dno piekarnika postawić talerzyk z wodą?

 

Można to zrobić, ale efekt będzie niewspółmierny do efektu jaki uzyskamy w Garnku Rzymskim.

Po pierwsze, większość domowych piekarników nie jest szczelna.

Po drugie, Garnek Rzymski nasycamy wodą w całości, zamykamy go pokrywką, para ma bezpośredni kontakt z pieczoną potrawą przez dłuższy czas, stężenie pary jest większe.

 

  • Czy Garnek Rzymski powinien być szkliwiony?

 

Szkliwo ceramiczne wymyślone zostało dawno temu, jako sposób na uszczelnienie ceramicznych powierzchni użytkowych, jako ochrona przed nasiąkaniem, więc ma ono za zadanie zatkanie porów.

Tak więc, nasycenie porów garnka wodą nie jest możliwe, wpływa to niekorzystnie na główną funkcję Garnka Rzymskiego.

Jeśli nie można nasycić porów garnka wodą, to jednocześnie pieczenie w atmosferze pary uwalnianej z porów też nie jest możliwe.

Rozwiązania typu, naczynie częściowo szkliwione, to półśrodki, tak jak stawianie talerzyka na dnie piekarnika – efekt ten sam.

  • Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?

 

Wnętrze Garnka Rzymskiego nieszkliwionego (dolną wewnętrzną część), można wyłożyć tzw. papierem do pieczenia i gotowania.

Dzięki temu wytapiający się np. z mięsa sok, nie będzie skapywał bezpośrednio na powierzchnie garnka, ale na papier, tym samym łatwiejsze będzie utrzymanie garnka w czystości. Barwny sok z warzyw np. buraków, też nie będzie miał szansy zabrudzić powierzchni, nie powstaną trudne do wyczyszczenia barwne plamy, tak więc czyszczenie garnka można ograniczyć do minimum.

 

  • Jaki wybrać papier do pieczenia?

 

Najlepiej wybrać ten papier do pieczenia i gotowania, który z dwóch stron zabezpieczony jest warstwą silikonu, bo w Garnku Rzymskim działanie na papier cieczy jest z dwóch stron, z jednej strony para wodna uwalnia z porów garnka w trakcie pieczenia, a z drugiej para wodna i wyciekający z pieczonej potrawy sok.

Przy wyborze papieru do wyłożenia garnka warto również zwrócić uwagę do jakich temperatur maksymalnie jest on dedykowany. Nie można przekraczać maksymalnej temperatury stosowania jaką określił producent papieru.

 

  •  Czy można piec ryby w Garnku Rzymskim?

Jak najbardziej tak, ryby można i wręcz należy piec w Garnku Rzymskim, dzięki pieczeniu w atmosferze gorącej pary wodnej, ryby zachowują swój naturalny smak i  soczystość.

 

  • Czy trzeba mieć osobny Garnek Rzymski do pieczenia ryb ze względu na ich intensywny aromat?

Nie trzeba mieć do wypieku ryb osobnego garnka.

 

  •  Jak dbać o czystość Garnka Rzymskiego po pieczeniu ryb?

 

Bez względu na to, czy pieczemy w Garnku Rzymskim ciasto, czy różne rodzaje mięs w tym ryby, zawsze ważne jest utrzymanie garnka w czystości.

Najlepiej czyścić garnek zaraz po pieczeniu póki jest jeszcze ciepły (na tyle ciepły, że można go swobodnie wsiąść w rękę nieosłoniętą rękawicą) i myjemy go ciepłą wodą z dodatkiem sody lub soku z cytryny, co skutecznie neutralizuje niepożądane zapachy. (Uwaga – sok z cytryny bez cząstek miąższu!)

Po wymyciu garnek należy wstawić do zimnego piekarnika (pokrywka uchylona lub spód i pokrywka oddzielnie) i nagrzać go do max temperatury piekarnika 250 – 300 st. i w tej temperaturze przetrzymać 20 – 30 minut, po czym pozwolić na swobodne ostygnięcie garnka.

 

  • Jak zabezpieczyć Garnek Rzymski przed pieczeniem ryb?

Z mojego doświadczenia wynika, że najistotniejszą kwestią jest tu też ochrona ścianek garnka przed bezpośrednim kontaktem rybą oraz  tym co wytopi z potrawy, dlatego „papier do gotowania i pieczenia” jest bardzo pomocny.

Jednak ze względu na silny, specyficzny aromat najskuteczniejszą metodą w przypadku pieczenia ryb, jest tzw. pieczenie w papilotach.

Całą rybę zawijamy szczelnie w „papier do gotowania i pieczenia”, a następnie cały pakunek umieszczamy w Garnku Rzymskim, tym sposobem cały aromat zamykamy w papierze, nie wydostaje się on na zewnątrz.

Papier do gotowania i pieczenia, to zazwyczaj rolka papieru o szerokości około 38 [cm] , więc wyłożenie małego Garnka Rzymskiego (2,5 litra) i zawinięcie potrawy szczelnie w papier nie stanowi problemu.

W przypadku pieczenia ryby w dużym Garnku Rzymskim (6 litrów) ograniczeniem jest ta szerokość papieru, ja radzę sobie z tym tak, że przygotowuje dwa arkusze papieru o podwójnej szerokości i długości garnka.

Te arkusze papieru układam w garnku na krzyż. Najpierw wzdłuż szerokości, dopiero później w poprzek garnka. Na to dopiero wykładam potrawę przeznaczoną do pieczenia, zwijamy starannie ze sobą końce jednego arkusza papieru, następnie zwijam ze sobą końce drugiego arkusza papieru, co ilustruje zdjęcie poniżej.

ryby_ garnek rzymski wyłożony papierem

Ideałem byłoby posiadanie jednego wielkiego arkusza papieru, ale jak nie można takiego dostać, trzeba sobie jakoś poradzić, uważam że ta metoda sprawdza się doskonale.

cdn …