Uniwersalny sos do naleśników Dosa

Dosa – to naleśniki z ryżu i soczewicy, danie proste, ekonomiczne i sycące. Naleśniki są na bazie składników bez glutenu ale dzięki procesowi fermentacji można upiec cieniutkie, elastyczne naleśniki lub grubsze małe placki, dla mnie smakiem przypominające placki ziemniaczane.
Placki Dosa przygotowywałam w ramach kulinarnego wyzwania na FB w Grupie Przepisy Bez Glutenu / Gluten
Plan na sos do Dosy jest taki, ja piszę recepturę na uniwersalny jasny sos i jeśli czegoś Państwo nie możecie jeść, nie smakuje Wam, pomijamy i realizujemy kolejne etapy według przepisu. Warto ten sos porządnie doprawić, bo sam placek jest neutralny, sos powinien być charakterny, żeby całość nie była nudna.
Zanim zabierzemy się za przygotowanie 3 dnia naleśników Dosa, w pierwszej kolejności warto przygotować sos. W czasie smażenia placków będzie on dochodził, dzięki temu równocześnie wszystko podamy ciepłe na stół.
.

Składniki:
- masło (i/ lub) olej roślinny,
- śmietana 30% lub mleko kokosowe,
- 2 szklanki rosołu lub woda,
- średniej wielkości cebula (średnica około 6cm),
- kawałek pora (5cm, część biała ma delikatniejszy smak, zielona bardziej wyrazisty, wybierasz tą której smak bardziej Ci odpowiada),
- kawałek selera,
- średniej wielkości korzeń pietruszki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 szklanka groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 pierś kurczaka,
- Przyprawy: curry, sól, pieprz, sok z cytryny,
Jeśli wczoraj nie przygotowaliście Państwo mięsa, robimy to teraz.
- Pokrój pierś kurczaka w paseczki lub średniej wielkości kostkę, oprósz solą, pieprzem, drobno pokrojonym czosnkiem, skrop 1 łyżką soku z cytryny, 2 łyżkami oleju.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy na nim kawałki mięsa. Średni płomień, aż delikatnie się zrumienią, kurczaka smażymy raczej na średnim płomieniu, zbyt ostry płomień sprawi, że szybko się zetnie i będzie twardy.
- Odsuwamy kurczaka na bok patelni, bo tam jest niższa temperatura, a na środku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, czosnek, podsmażamy aż zmiękną, przesuwamy na brzeg patelni.
- Kolejno na patelnię dodajemy starty na dużych oczkach korzeń pietruszki, seler, a na końcu pokrojony por.
Wszystko razem mieszamy, musi się to chwilę razem podsmażyć, aby cukry zawarte w mięsie i warzywach na patelni się skameralizowały.
- Robimy miejsce na patelni, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy na nim 1 łyżeczkę przyprawy curry. Ta przyprawa ma z tłuszczem się chwilę podsmażyć, zakotłować. Po czym mieszamy podsmażoną przyprawę z wszystkim co jest na patelni, smaki się przegryzą, uwolnią się nowe pyszne smaki i aromaty.
- Całość zalewamy rosołem, śmietaną lub/i mleczkiem kokosowym (jeśli nie masz rosołu całość zalewasz tylko mlekiem kokosowym woda i gęsta część). Jeśli na patelni jest za mało płynu, masa jest za sucha dolewamy więcej rosołu/wody.
- Dodajemy na patelnię zielony groszek., a jeśli jest wyraźnie dużo płynu podgrzewamy tak długo, aż odparuje nadmiar wody i sos zgęstnieje.
Na końcu dosmaczmy solą i pieprzem, odrobina ostrej papryki.
Smacznego :-)
Link do opisu przygotowania naleśników Dosa:
_____________________________________________
Naleśniki Dosa (bez glutenu) – dzień 1
Naleśniki Dosa (bez glutenu) – dzień 2
Naleśniki Dosa (bez glutenu) – dzień 3 finał