Naleśniki Dosa (bez glutenu) – dzień 1

Posted by on 18 marca, 2020 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Placki, Tortille (bez glutenu)

Naleśniki Dosa (bez glutenu) – dzień 1
Dosa – to naleśniki z ryżu i soczewicy, danie proste, ekonomiczne i sycące. To danie pochodzi z kuchni indyjskiej, ale proszę nie zrażać się, bo nie specjalnie obfituje ono w przyprawy charakterystyczne dla tej kuchni, wręcz jest neutralne. Można upiec cieniutkie, elastyczne naleśniki lub grubsze małe placki, dla mnie smakiem przypominają placki ziemniaczane.

Placki Dosa przygotowywałam w ramach kulinarnego wyzwania na FB w Grupie Przepisy Bez Glutenu / Gluten Free

Przygotowanie ciasta na te placki rozłożyłam na 3 kolejne dni i wpisy na blogu też będą 3, opisujące działania każdego kolejnego dnia.

 

1 dzień

__________
Z tej porcji ciasta otrzymamy około 10 naleśników o średnicy 15 [cm]
Do naczynia odmierzamy:
  • 0,5 szkl soczewicy czerwonej (około 90-100g),
  • 1 szkl. białego ryżu (około 200g),
Przepłukujemy porządnie na sicie ziarna wodą, całość zalewamy zimną przegotowaną wodą (3 cm ponad poziom ziaren) i odstawiamy to do następnego dnia. W temperaturze pokojowej to trzymamy.
W kolejnym wpisie będzie opisany kolejny dzień, etap przygotowania naleśników Dosa.

 

Link do opisu kolejnych dni:

_____________________________________________