Pieczona karkówka i boczek nadziewany suszonymi pomidorami

Posted by on Grudzień 30, 2014 in Bez kategorii, Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Pieczona karkówka i boczek nadziewany suszonymi pomidorami

Pieczona karkówka i boczek nadziewany suszonymi pomidorami, to fantastyczne wędliny na kanapki. Tym razem w wersji dla fanów różowych wędlin i ich charakterystycznego smaku.

Peklowane na mokro za pomocą soli peklującej. Wędliny ładnie się prezentują, biesiadnicy chwalili smak, jednak jak mam być szczera wolę ten smak bez soli peklującej, tylko z udziałem naturalnych przypraw i ziół.

Tym razem marynowałam i piekłam razem oba rodzaje mięs, 2 kg mięsa bez problemu mieści się w Garnku Rzymskim o pojemności 6 l

 

 

3_ Boczek nadziewany suszonymi pomidorami i karczek

 

Składniki:

  • 1 kg boczku bez kości,
  • 1 kg karkówki bez kości,
  • sól peklująca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • słodka lub ostra papryka

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

 

Roztwór peklujący przygotowujemy zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania soli peklującej. Zazwyczaj jest to na 1 litr wody 60 g soli peklującej, do tego roztworu dodajemy: ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, pieprz.

Zalewamy mięso roztworem peklującym, ciecz musi zakrywać mięso. Naczynie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2- 3 dni, co jakiś czas mięso przewracać w naczyniu z roztworem peklującym.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Boczek i karkówkę nacieramy majerankiem i/lub papryką, a boczek – w miejscach po żebrach układamy suszone pomidory.

 

Zwijamy boczek w ciasny rulon, związujemy bawełnianym sznurkiem.
Związujemy ciasno karkówkę bawełnianym sznurkiem.

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 minut. Po czym garnek wykładamy papierem do gotowania i wykładamy na niego przygotowane mięso.
Nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Czas pieczenia około 1,5 godziny, temp 200 st.C. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, aby powierzchnię mięsa zrumienić.

 

1_ Boczek nadziewany suszonymi pomidorami i karczek

 

5_ Boczek nadziewany suszonymi pomidorami i karczek

 

Uwagi:
  • aby roztwór peklujący dotarł w jak najgłębsze warstwy mięsa (całość była równo różowa) można powierzchnię mięsa ponacinać lub za pomocą strzykawki z igłą, marynatę wstrzyknąć, na zdjęciu poniżej można zobaczyć jak wygląda wędlina, gdy marynata nie spenetruje całej objętości mięsa (na środku szare, na brzegu różowe)
6_ Boczek nadziewany suszonymi pomidorami i karczek
Przepis przepisy garnek rzymski