Bułka z mikrofalówki (bez glutenu)

Posted by on 11 marca, 2020 in Chleb Bułki (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Bułka z mikrofalówki (bez glutenu)

Czasami na śniadanie pieczywa zabraknie, wtedy można poratować się przygotowaniem szybkiej bułki w mikrofalówce.

 

Zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci. Bułkę przygotowałam zgodnie z instrukcją zamieszczoną na blogu, jednak nie zadowolił mnie jej smak.

Przepis wyjściowy

Składniki:

– 1 łyżka masła,
– 1 łyżka mascarpone,
– 1 jajko,
– 1 łyżka mąki kokosowej,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżka tartego parmezanu,
– szczypta soli

Myślę, że bułka według tego przepisu nie ma smaku, ani aromatu kokosa. Ma smak słodko – jajeczno – serowy. Dla mnie zbyt słodki, trochę nijaki.

Po przekrojeniu, jak to jest widoczne na zdjęciu poniżej, ma strukturę tradycyjnej bułki, a elastyczność grubego placka.

Pomyślałam sobie, że pomysł na szybkie pieczywo jest fajny, ale te smaki trzeba bardziej dopracować.

Zrobiłam kilka modyfikacji.

Notatki:

1. Zastosowanie mielonych migdałów lub mąki jaglanej i zwiększenie ilości mąki sprawia, że nie wyczuwalny jest tak bardzo ten słodko- jajeczny smak, a i ten serowy schodzi trochę na plan dalszy.

2. Proszku do pieczenia dałam mniej (1/4 łyżeczki) i uważam, że jest to wystarczające.

3. Dosmaczenie ciasta czosnkiem mielonym i czarnym pieprzem, poprawiło walory smakowe bułki.

 

Dopracowany przepis na bułki z mikrofali:

Składniki:

– 1 łyżka rozpuszczonego masła (próbowałam też z olejem, można używać zamiennie),
– 1 łyżka mascarpone,
– 1 jajko M,
– 2 łyżki mielonych migdałów lub 2 łyżki mąki jaglanej,
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg,
– 1 łyżka tartego parmezanu (próbowałam też grana padano),
– przyprawy: szczypta soli, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,

 

Wszystkie składniki wymieszać. Ja wylałam masę do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 15 [cm] i bułka wyrosła w mikrofali na wysokość około 2 [cm].

Czas 3-4 minuty w mikrofalówce na max moc (trzeba eksperymentować z własną mikrofalówką). Jak przesadzimy z długością czasu, po obwodzie bułka zaczyna być sztywniejsza, bardziej się przesusza, kolor jest nieco ciemniejszy (widać to zdjęciu poniżej – przekrój bułki).

 

Uwaga:

Lubię pieczywo z chrupiącą skórką, więc musiałam spróbować zrumienić bułkę na suchej patelni.

Ładnie, szybko się rumieni, na plan pierwszy wychodzi wtedy ten serowy smak i aromat.

Nie jest to pieczywo, którym zajadałabym się każdego dnia, ale awaryjnie jak najbardziej się sprawdzi.

 

 

 

 

Przydatne linki:

1. Bułka z mikrofali na bazie płatków lub otrąb i jogurtu naturalnego

2. Ekspresowy chlebek z mikrofali na bazie mąki migdałowej/orzechowej i mąki lnianej

3. Bezglutenowe Keto bułki na bazie serka śmietankowego i łupin babki jajowatej