Mini pizze (bez glutenu)

Posted by on Listopad 29, 2017 in Bez kategorii, Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Mini pizze (bez glutenu)

Domowe mini pizze (bez glutenu) świetne jako szybki obiad lub ciepła kolacja dla dziecka.

Wielkość placuszków dostosowana do małych rączek :-)

 

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z tapioki,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/3 szklanki mąki z sorgo,
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej lub 1 łyżka siemienia lnianego zalana 3 łyżkami gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oliwy,

Dodatki:

  • domowy sos pomidorowy lub keczup,
  • ser żółty,
  • oliwki czarne,
  • szynka lub boczek,

 

Wszystkie składniki masy mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie, gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrabiamy dzielimy na porcje, formujemy małe placuszki, smarujemy sosem pomidorowym środek, brzegi oliwą.

Na sos wykładamy ser żółty, szynkę, oliwki.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.

 

Inspiracja: GFFMAG.com / SPRING 2016