Bułeczki ziemniaczano – kukurydziane (bez glutenu)

Posted by on 3 marca, 2015 in Chleb Bułki (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Bułeczki ziemniaczano – kukurydziane (bez glutenu)

Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane, to pyszne bułeczki i pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków.

Miękkie, elastyczne bułeczki, malutkie takie na 2 – 3 kęsy.

Znikają jeszcze ciepłe :-)

Moje dzieci kroją je na pół i smarują białym serkiem śmietankowym z ulubionymi powidłami.

Można też upiec je zupełnie malutkie, jak ciasteczka, a po włożeniu do miski oprószyć ich powierzchnię lekko cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

1_ Bułeczki kukurydziano ziemniaczane bez glutenu

 


Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
  • 1 – 2 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżka mleka w proszku,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • śmietana gęsta 18%,
  • 1/2 szklanki drobnych rodzynek,

 

Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy ziemniaki i śmietanę w takiej ilości, aby uzyskać plastyczne ciasto. Na końcu dodajemy rodzynki.

Na desce formujemy z ciasta wałek, dzielimy go na równe porcje i formujemy okrągłe bułeczki.

Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, pieczemy aż ich powierzchnia się zarumieni (ok 20 minut).

 

Uwagi:

  • bułeczki rosną w trakcie pieczenia, ale nie tak bardzo, więc odległości między porcjami surowego ciasta na blaszce piekarnika nie muszą być bardzo duże,

 

3_ Bułeczki kukurydziano ziemniaczane bez glutenu

 

2_ Bułeczki kukurydziano ziemniaczane bez glutenu

 

Przepisy bez glutenu