Bułeczki ziemniaczano – kukurydziane (bez glutenu)
Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane, to pyszne bułeczki i pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków.
Miękkie, elastyczne bułeczki, malutkie takie na 2 – 3 kęsy.
Znikają jeszcze ciepłe :-)
Moje dzieci kroją je na pół i smarują białym serkiem śmietankowym z ulubionymi powidłami.
Można też upiec je zupełnie malutkie, jak ciasteczka, a po włożeniu do miski oprószyć ich powierzchnię lekko cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
- 1 – 2 łyżki cukru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżka mleka w proszku,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
- śmietana gęsta 18%,
- 1/2 szklanki drobnych rodzynek,
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy ziemniaki i śmietanę w takiej ilości, aby uzyskać plastyczne ciasto. Na końcu dodajemy rodzynki.
Na desce formujemy z ciasta wałek, dzielimy go na równe porcje i formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, pieczemy aż ich powierzchnia się zarumieni (ok 20 minut).
Uwagi:
- bułeczki rosną w trakcie pieczenia, ale nie tak bardzo, więc odległości między porcjami surowego ciasta na blaszce piekarnika nie muszą być bardzo duże,
Przepisy bez glutenu