Chleb kukurydziany z pietruszką

Posted by on Marzec 30, 2011 in Bez kategorii, Chleb Bułki (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Pieczywo

Chleb kukurydziany z pietruszką

Same zalety: smacznie, bezglutenowo i wiosennie kolorowo :-)

 

 

 

 

 

 

 

1_ Chleb kukurydziany

 

 

Składniki:

  • 1 kg mąki kukurydzianej,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • białko z 2 jaj,
  • ok. 800 ml ciepłego mleka,
  • pęczek pietruszki,

 

1 Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
lub
2 Garnki Rzymskie pojemność 2,5 l 

 

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z łyżką ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z solą mieszamy, następnie dodajemy roztrzepane widelcem białka oraz ciepłe mleko. Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Wykładamy wnętrze garnka papierem do pieczenia i przekładamy wyrośnięte ciasto
.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.

 

3_-Chleb-kukurydziany

 

2_-Chleb-kukurydziany
4_-Chleb-kukurydziany