Chleb kukurydziany z pietruszką
Same zalety: smacznie, bezglutenowo i wiosennie kolorowo :-)
Składniki:
- 1 kg mąki kukurydzianej,
- 50 g drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki cukru,
- białko z 2 jaj,
- ok. 800 ml ciepłego mleka,
- pęczek pietruszki,
1 Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
lub
2 Garnki Rzymskie pojemność 2,5 l
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z łyżką ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z solą mieszamy, następnie dodajemy roztrzepane widelcem białka oraz ciepłe mleko. Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.
Wykładamy wnętrze garnka papierem do pieczenia i przekładamy wyrośnięte ciasto
.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.