Bułeczki śniadaniowe (bez glutenu)

Posted by on 10 grudnia, 2015 in Bez kategorii, Chleb Bułki (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Bułeczki śniadaniowe (bez glutenu)

Te bułeczki śniadaniowe przypominają w smaku tradycyjne kajzerki.

Z wierzchu są chrupiące, w środku miękkie, elastyczne.

 

 

3_ Bulki sniadaniowe_ bez glutenu

 


Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej,
  • 80 g mąki z orzechów np. arachidowych,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 160 g mąki z tapioki,
  • 3 duże jajka,
  • 80 g stopionego masła lub oliwy z oliwek,
  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,

 

Suche składniki mieszamy, dodajemy wymieszane mokre składniki.

Ciasto będzie mieć konsystencję płynną.

Formę nacieramy tłuszczem i oprószamy mąką ryżową.

Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem do 3/4 wysokości otworów.

Ciasto oprószamy czarnuszką, makiem lub sezamem.

Bułeczki pieczemy około 30 minut w temp 200 st.C.

 

Uwagi:

  • wymiary pojedynczego wgłębienia w foremce 4x8x3 [cm],
  • z podanych proporcji składników wyszło 12 bułeczek,
  • bułeczki można zamrażać,
  • dodatek zmielonych na mąkę orzechów włoskich sprawia że bułki maja ciemniejszy kolor,

 

1_ Bulki sniadaniowe_ bez glutenu

4_ Bulki sniadaniowe_ bez glutenu

Bułka przekrojona jeszcze ciepła, dlatego powierzchnia lekko poszarpana, ale bułeczka elastyczna, nie kruszy się.

 

Inspiracja : Neszka Reindeer FB Grupa Przepisy Bez Glutenu / Gluten Free