Bułeczki śniadaniowe (bez glutenu)
Te bułeczki śniadaniowe przypominają w smaku tradycyjne kajzerki.
Z wierzchu są chrupiące, w środku miękkie, elastyczne.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej,
- 80 g mąki z orzechów np. arachidowych,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 160 g mąki z tapioki,
- 3 duże jajka,
- 80 g stopionego masła lub oliwy z oliwek,
- 1 szkl. ciepłego mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
Suche składniki mieszamy, dodajemy wymieszane mokre składniki.
Ciasto będzie mieć konsystencję płynną.
Formę nacieramy tłuszczem i oprószamy mąką ryżową.
Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem do 3/4 wysokości otworów.
Ciasto oprószamy czarnuszką, makiem lub sezamem.
Bułeczki pieczemy około 30 minut w temp 200 st.C.
Uwagi:
- wymiary pojedynczego wgłębienia w foremce 4x8x3 [cm],
- z podanych proporcji składników wyszło 12 bułeczek,
- bułeczki można zamrażać,
- dodatek zmielonych na mąkę orzechów włoskich sprawia że bułki maja ciemniejszy kolor,
Inspiracja : Neszka Reindeer FB Grupa Przepisy Bez Glutenu / Gluten Free