Pieczeń rzymska z indyka i warzyw

Pieczeń rzymska z indyka i warzyw pieczona w garnku rzymskim. Oto pieczeń rzymska w nowej, wiosennej odsłonie … Polecam
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 325 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka),
- 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
- 1 jajo,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki bazylii
- 3 suszone pomidory,
- 1 cebula dymka,
- pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól (wg uznania),
Sos chrzanowo – jogurtowy:
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego),
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: pieprz, 1 łyżeczka cukru,
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Sałatę lodową drobno szatkujemy, posypujemy odrobiną soli odstawiamy na około pół godziny, aż zmięknie i puści sok. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę.
Cebulę ze szczypiorem, czosnek, suszone pomidory drobno kroimy i podgrzewamy na patelni z niewielkim dodatkiem masła klarowanego.
Do miski wkładamy mielone mięso, pokrojone warzywa, jajko, zeszkloną na patelni cebulę z pomidorami i czosnkiem, pokrojoną bazylię, odciśniętą z soku sałatę i kaszę mannę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut. Smarujemy garnek w środku masłem i obsypujemy bułka tartą, wykładamy masę mięsno warzywną. Powierzchnię oprószamy bułka tartą.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.
Ta pieczeń wspaniale smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kanapek. Idealnie komponuje się z sosem chrzanowo – jogurtowym, bardzo prostym do wykonania. Wystarczy zmiksować tarty chrzan, jogurt, czosnek oraz przyprawy i gotowe.
Smacznego!