Kurczak nadziewany ryżem, boczkiem i warzywami

Posted by on Czerwiec 12, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Kurczak nadziewany ryżem, boczkiem i warzywami

Soczyste mięso i idealny ryż.

Przygotowane w jednym garnku, w tym samym czasie.

Ryż możemy zastąpić – kaszą gryczaną lub pęczakiem.   

 

 

 

 

 

3_Kurczak-nadziewany-ry-25C5-25BCem

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 – 2 kg),
  • przyprawy: 1 cytryna, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, słodka papryka,

Nadzienie:

  • 1/4 szkl. czerwonego ryżu,
  • 1/4 szkl. ryżu parboiled,
  • 1/3 szkl. żurawin lub rodzynek,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szkl. rosołu,
  • pęczek natki pietruszki.

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

Kurczaka nacieramy sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy go na minimum 1 godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojony boczek, cebulę i ryż. Zalewamy wszystko rosołem, podgrzewamy tak długo wszystko na patelni, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu dodajemy żurawiny, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy.

Garnek Rzymski
wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 minut.

Nadziewamy kurczaka przygotowanym farszem i przekładamy go do garnka.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso pieczemy w temp. 200 – 210 st C, około 60 minut. Jeśli lubimy kurczaka z chrupiącą skórką, po tym czasie odlewamy z garnka wytworzony podczas pieczenia sos. Wstawiamy ponownie garnek do piekarnika i pieczemy chwilę bez pokrywki, aż skórka będzie odpowiednio rumiana i chrupiąca.

 

 

4_Kurczak-nadziewany-ry-25C5-25BCem1