Pieczeń rzymska z indyka i warzyw

Posted by on Wrzesień 24, 2010 in Garnek Rzymski, Mięso

Pieczeń rzymska z indyka i warzyw

Pieczeń rzymska z indyka i warzyw  pieczona w garnku rzymskim. Oto pieczeń rzymska w nowej, wiosennej odsłonie … Polecam

 

 

 

 

 

 

pieczen-rzym-11

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 325 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka),
  • 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
  • 1 jajo,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 suszone pomidory,
  • 1 cebula dymka,
  • pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól (wg uznania),

 

Sos chrzanowo – jogurtowy:

  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: pieprz, 1 łyżeczka cukru,

 

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l 

 

 

Sałatę lodową drobno szatkujemy, posypujemy odrobiną soli odstawiamy na około pół godziny, aż zmięknie i puści sok. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę.
Cebulę ze szczypiorem, czosnek, suszone pomidory drobno kroimy i podgrzewamy na patelni z niewielkim dodatkiem masła klarowanego.
Do miski wkładamy mielone mięso, pokrojone warzywa, jajko, zeszkloną na patelni cebulę z pomidorami i czosnkiem, pokrojoną bazylię, odciśniętą z soku sałatę i kaszę mannę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut. Smarujemy garnek w środku masłem i obsypujemy bułka tartą, wykładamy masę mięsno warzywną. Powierzchnię oprószamy bułka tartą.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.

Ta pieczeń wspaniale smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kanapek. Idealnie komponuje się z sosem chrzanowo – jogurtowym, bardzo prostym do wykonania. Wystarczy zmiksować tarty chrzan, jogurt, czosnek oraz przyprawy i gotowe.

Smacznego!

 

pieczen-rzym-14

 

pieczen-rzym-6
Przepis przepisy garnek rzymski