Pieczona karkówka z sosem mięsno – marchewkowym

Posted by on 16 lipca, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Pieczona karkówka z sosem mięsno – marchewkowym

Co dziś na obiad?

Pieczona karkówka z sosem mięsno – marchewkowym, do tego młode ziemniaczki z koperkiem i fasolka szparagowa okraszona zrumienioną na maśle bułką tartą.

Pycha :-) Przepis Przepisy

4_Karkówka z sosem marchewkowym

 

Składniki:

  • ok 1 kg karkówka bez kości,
  • 3 duże marchewki,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, mieszanka ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek)

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

 

Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.

Mięso i grubo pokrojone warzywa (marchew i cebula) przekładamy do garnka.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 – 2 godziny.

Przygotowanie sosu: Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa zlewamy do garnuszka i miksujemy (lub przecieramy przez gęste sito) z upieczoną marchewką i cebulką. Sos możemy zagęścić mąką. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną cukru.

Warto odłożyć kawałek upieczonej marchewki i pokroić ją w cienkie plasterki do dekoracji kleksa sosu na talerzu.