Mazurek drożdżowy

Posted by on 28 marca, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Mazurek drożdżowy

Mazurek, tradycyjne polskie ciasto zdobione bakaliami i słodkimi lukrami, wypiekane z okazji Świąt Wielkanocnych. Przygotowane najczęściej na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub makaronikowego – w każdej postaci pyszne, pięknie zdobione … wyjątkowe.   

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • 160 g stopionego masła,
  • 160 g brązowego cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 całe jajo,
  • 3 łyżki grubego cukru (kryształ, gruba rafinada),
  • 1 laska wanilii,
  • 1 szczypta soli,
  • bakalie: migdały, figi, daktyle, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananas itd

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

 

Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę mieszamy z solą, ziarenkami wanilii, roztrzepanym jajkiem, utartymi z cukrem żółtkami i wyrośniętym zaczynem. Na końcu dodajemy stopione masło. Wyrobione, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 -2 godziny do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Odkładamy 1/3 ilości ciasta, resztę ciasta wałkujemy na stolnicy na grubość ok 1,5 – 2 cm.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Z pozostawionego ciasta formujemy brzeg mazurka – może to być rulon, warkocz itp – moje dziecko przyozdobiło brzeg mazurka kulkami ciasta – doskonałe ćwiczenie dla małych rączek, zajęcie pożyteczne i satysfakcja ogromna ;-)
Powierzchnię mazurka smarujemy roztopionym masłem i zdobimy bakaliami, lekko wciskając je w powierzchnię ciasta. Na końcu posypujemy całość grubym cukrem.

Uwaga: można odłożyć trochę ciasta i upiec równocześnie w kokilce małą drożdżową babeczkę do koszyczka ze święconką.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mazurek pieczemy w temp. 200 st C, około 45 – 55 minut.