Wiosenna pizza z botwinką i boczkiem

Posted by on 22 maja, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Wiosenna pizza z botwinką i boczkiem

Pozycja obowiązkowa w wiosennym jadłospisie.

 

 

3_Pizza-z-botwin-25C4-2585Przepis Przepisy

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej razowej,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ok. 0,5 szkl. ciepłego mleka lub wody,
  • 150 g botwinki,
  • 120 g boczku wędzonego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • mały pęczek koperku,
  • garść tartego żółtego sera,
  • szczypta soli, pieprz.

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

 

Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z łyżką ciepłego mleka lub wody. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przesianą mąkę mieszamy z czosnkiem, ziołami i szczyptą soli. Dodajemy oliwę, wyrośnięte drożdże i mleko (lub wodę). Ciasto starannie wyrabiamy, gdy zacznie odchodzić od ręki i ścianek naczynia, nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 – 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski
wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną botwinkę. Chwilę wszystko razem podsmażamy na patelni, botwinka ma tylko lekko zmięknąć, doprawiamy (cukier, czosnek, pieprz). Na końcu dodajemy drobno pokrojony koperek.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, formujemy prostokąt o wymiarach dna garnka.

Wykładamy Garnek Rzymski papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, a na nie wykładamy podsmażone warzywa z boczkiem. Brzegi ciasta smarujemy oliwą lub stopionym masłem.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pizzę pieczemy w temp. 200 st C, około 25 minut. Po tym czasie, jeśli brzeg ciasta nie jest rumiany, zdejmujemy pokrywkę i 2- 3 minuty dopiekamy. Upieczoną ciepłą pizzę oprószam startym żółtym serem.

Uwaga:

  • Fani pizzy na cienkim cieście, podane proporcje składników ciasta dzielą na pół,
  • Roślinożercy zamiast boczku mogą dodać marchewkę lub seler,

 

 

1_Pizza-z-botwin-25C4-2585

2_Pizza-z-botwin-25C4-2585

6_Pizza-z-botwin-25C4-2585