Wielkanocne bułeczki razowe z kraszankami

Posted by on Kwiecień 14, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski, Święta

Wielkanocne bułeczki razowe z kraszankami

Śniadanie świąteczne to wyjątkowe chwile. Nie może na nim zabraknąć bułeczek razowych, które smakują wyśmienicie. W tym roku na świątecznym stole pojawiają się w duecie z kraszankami.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 całe jajo,
  • 2 szczypty soli,
  • ok. 3/4 szkl. ciepłego mleka lub wody.

Barwienie jaj:

  • 5 jaj,
  • kilka świeżych listków lub kwiatów,
  • garść łupin od cebuli,
  • pończocha lub siatka,

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

Zaczynamy od zdobienia jaj. Zwilżone wodą listki lub kwiaty układamy na jajku, mocno naciągamy pończochę tak, aby liść dokładnie przylegał do jajka. Koniec pończochy związujemy nicią.
Łupiny cebuli przekładamy do garnka, następnie przygotowane jajka, całość zalewamy wodą i gotujemy jajka na twardo. W zależności od tego jak intensywną barwę chcemy uzyskać skorupki, tak długo trzymamy jajka w barwnej kąpieli.

Przygotowanie ciasta: Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, roztrzepanym jajkiem, wyrośniętym zaczynem i mlekiem. Wyrobione, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy długi rulon, którego zawijamy w wianuszek. Na środku każdego wianuszka umieszczamy barwne jajko (listki jeśli mocno przywarły do skorupek jaj można pozostawić – pięknie się prezentują).

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane bułeczki z jajkiem. Powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, bułeczki pieczemy w temp. 200 st C, około 30 – 35 minut. Jeśli po tym czasie bułki będą wyrośnięte, upieczone, a nie będą rumiane – wystarczy zdjąć pokrywkę i dopiec je 2 – 3 minuty, aż się zarumienią.

Uwaga: zamiast łupin cebuli do barwienia jaj możemy użyć:

kolor zielony – młode żyto ozime, liście szpinaku lub pokrzywy,
kolor żółty – szafran,
kolor brunatny – kora dębu,
kolor czarnykora olchy,
kolor fioletowy – sok z czarnego bzu, jagód lub liście czerwonej kapusty,
kolor różowyburak czerwony,
jasnożółtykora jabłoni.