Karkówka na ostro z brązowym ryżem

Posted by on 9 listopada, 2016 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Karkówka na ostro z brązowym ryżem

Pikantna karkówka wpisuje się w repertuar rozgrzewających jesienno – zimowych posiłków.

Piekę ją w Garnku Rzymskim razem z brązowym ryżem, powstały w czasie pieczenia sos, wchłaniany jest przez ziarna ryżu, które nasycają się jego smakiem.

To sposób na smaczny ciemny ryż, który wymaga długiej obróbki cieplnej.

 

2_-karkowka-na-ostro

 

Składniki:

  • 1,6 kg karkówka wieprzowa bez kości,
  • 1 duża cebula (ok. 170 g),
  • 1 duży korzeń pietruszki (ok. 200 g),
  • 3 szkl. brązowego ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka plasterków cytryny,

Pikantna marynata:

  • 1 drobno pokrojona czerwona papryczka chili (lub 1 łyżeczka chili w proszku),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (w wersji łagodniejszej: pieprzu czarnego),

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

 

Mieszamy w kubeczku składniki marynaty i nacieramy nią mięso, po czym tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie ryżu:

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Korzeń pietruszki ścieramy na tarce (duże oczka).

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy chwilę cebulę ze startą pietruszką, aż warzywa zmiękną a cukier zawarty w warzywach się skameralizuje, dzięki czemu wydobędziemy ich wyjątkowy smak.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i mieszamy go z podsmażonymi warzywami.

Garnek Rzymski wykładamy „papierem do pieczenia i gotowania” i na dno wykładamy ryż z warzywami, a na nim układamy mięso, na którym układamy plasterki cytryny.

Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 3 godziny w temp. 170 st. C.

Smacznego :-)

 

Uwagi:

  • w wersji ekspresowej, domową marynatę można zastąpić gotowym sosem chili, ale nie będzie to ten sam smak,
  • plasterki cytryn można ułożyć również na powierzchni ryżu, dzięki czemu ryż również zyska na smaku,
  • jeśli dysponujemy Garnek Rzymski Dafi o pojemności  2,5 litra proporcje składników należy zmniejszyć o połowę,
  • brązowy ryż, można zastąpić czerwonym, czarnym lub ich mieszanką,

 

 

1_-karkowka-na-ostro

 

Na zdjęciu:

Talerz prostokątny Koplan wymiary 29,5 x 20 (cm)