Karkówka na ostro z brązowym ryżem

Pikantna karkówka wpisuje się w repertuar rozgrzewających jesienno – zimowych posiłków.
Piekę ją w Garnku Rzymskim razem z brązowym ryżem, powstały w czasie pieczenia sos, wchłaniany jest przez ziarna ryżu, które nasycają się jego smakiem.
To sposób na smaczny ciemny ryż, który wymaga długiej obróbki cieplnej.
Składniki:
- 1,6 kg karkówka wieprzowa bez kości,
- 1 duża cebula (ok. 170 g),
- 1 duży korzeń pietruszki (ok. 200 g),
- 3 szkl. brązowego ryżu,
- 1 łyżka masła,
- kilka plasterków cytryny,
Pikantna marynata:
- 1 drobno pokrojona czerwona papryczka chili (lub 1 łyżeczka chili w proszku),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- 2-3 łyżki wody,
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (w wersji łagodniejszej: pieprzu czarnego),
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l
Mieszamy w kubeczku składniki marynaty i nacieramy nią mięso, po czym tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie ryżu:
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Korzeń pietruszki ścieramy na tarce (duże oczka).
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy chwilę cebulę ze startą pietruszką, aż warzywa zmiękną a cukier zawarty w warzywach się skameralizuje, dzięki czemu wydobędziemy ich wyjątkowy smak.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.
Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i mieszamy go z podsmażonymi warzywami.
Garnek Rzymski wykładamy „papierem do pieczenia i gotowania” i na dno wykładamy ryż z warzywami, a na nim układamy mięso, na którym układamy plasterki cytryny.
Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 3 godziny w temp. 170 st. C.
Smacznego :-)
Uwagi:
- w wersji ekspresowej, domową marynatę można zastąpić gotowym sosem chili, ale nie będzie to ten sam smak,
- plasterki cytryn można ułożyć również na powierzchni ryżu, dzięki czemu ryż również zyska na smaku,
- jeśli dysponujemy Garnek Rzymski Dafi o pojemności 2,5 litra proporcje składników należy zmniejszyć o połowę,
- brązowy ryż, można zastąpić czerwonym, czarnym lub ich mieszanką,
Na zdjęciu:
Talerz prostokątny Koplan wymiary 29,5 x 20 (cm)