Kieszenie z kurczaka nadziewane gruszką i rodzynkami otulone prosciutto crudo oraz risotto pietruszkowe (bez glutenu)

Posted by on Luty 24, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Kieszenie z kurczaka nadziewane gruszką i rodzynkami otulone prosciutto crudo oraz risotto pietruszkowe (bez glutenu)

Wszystkie smaki w tym daniu dobrze ze sobą współgrają.

Słodycz gruszki i rodzynek, przełamuje słona szynka, a risotto pietruszkowe to pyszny dodatek.

Polecam

 

 

 

 

2_ Kieszenie z kurczaka nadziewane gruszką i risotto pietruszkowe

Składniki:

  • 4 szt. duże piersi z kurczaka,
  • kilka plastrów szynki prosciutto crudo,
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek

Nadzienie:

  • 1/2 szkl. rodzynek,
  • 1 duża twarda gruszka,
  • 1/4 szkl. orzechy lub płatki gryczane (można pominąć),
  • rum lub nalewka śliwkowa,
  • gałka muszkatołowa, cynamon

Risotto pietruszkowe:

  • Ryż paraboilet lub mieszanka ryżu paraboiled i czerwonego (moja mieszanka 3/4 paraboiled, 1/4 czerwonego ryżu),
  • 2 garście startej na grubych oczkach pietruszki,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku,
  • 0,5 l rosołu,

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Nadzienie

Gruszkę obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne, pokroimy w kostkę.

Rodzynki, pokrojoną gruszkę zalewamy alkoholem, oprószamy gałką muszkatołową i cynamonem, odstawiamy na minimum godzinę.

Dodajemy przesmażone na suchej patelni orzechy pokrojone na mniejsze kawałki lub płatki gryczane (płatki gryczane mają specyficzny aromat, jest to opcja dla wielbicieli płatków gryczanych). Nadzienie gotowe.

 

Przygotowanie i nadziewanie kurczaka

Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż, tak, aby powstała kieszeń.

Pierś kurczaka nacieramy przyprawami. Kieszeń napełniamy nadzieniem. Całość owijamy plastrem szynki prosciutto crudo.

 

Risotto pietruszkowe

Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i starty na tarce korzeń pietruszki (duże oczka).

Dodajemy pół łyżeczki całych nasion kminku.

Dodajemy ryż i podsmażamy go z warzywami, tak długo aż ziarna ryżu paraboiled będą miały kolor biały/mleczny.

Stopniowo dodajemy rosół, małymi porcjami. Ryż musi wchłonąć całe 0,5 l rosołu.

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 10 minut. Wykładamy garnek „papierem do gotowania i pieczenia”.

Przekładamy do garnka ryż z warzywami z patelni , a na niego otulone szynką, nadziane kieszenie z kurczaka.

Nakrywamy garnek pokrywką. Wstawiamy go do zimnego piekarnika. Całość pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 60 min.

Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę, smarujemy powierzchnię kurczaka masłem i rumienimy powierzchnię kurczaka w piekarniku (górna grzałka piekarnika).

 

Na podgrzane talerze wykładamy gotowy ryż i kieszenie kurczaka pokrojone na grube plastry, lepiej mięso się prezentuje, gdy widoczne jest nadzienie.

 

Uwagi:

  • nie należy przesadzać z soleniem mięsa, bo szynka otulająca mięso jest bardzo słona,

 

1_ Kieszenie z kurczaka nadziewane gruszką i risotto pietruszkowe