Schab z suszonymi śliwkami i gruszkami

Posted by on 14 lutego, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Schab z suszonymi śliwkami i gruszkami

Soczysty schab, wzbogacony smakiem i aromatem świeżych gruszek oraz suszonych śliwek – wpisany na listę rodzinnych przysmaków.

 

 

 

 

 

 

10_Schab-z-suszonymi-25C5-259Bliwkami-i-gruszkami

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości,
  • garść suszonych śliwek (ok. 60 g),
  • 3 – 4 twarde gruszki (ok 0,5 – 0,6 kg),
  • przyprawy: pieprz kolorowy, czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).

 

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

 

Schab myjemy pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.

Gruszki myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Wybieramy gruszki twarde, aby nie rozpadły się w trakcie pieczenia.
Mięso, suszone śliwki i gruszki wykładamy w garnku.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, schab z owocami pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny.

Upieczony schab kroimy w plastry. Sos przelewamy do garnuszka, dodajemy 0,5 łyżeczki całych ziaren pieprzu kolorowego i chwilę podgrzewamy na kuchence. Możemy go zagęścić 1 łyżeczką mąki rozmieszaną wcześniej z  zimną wodą lub słodką śmietaną. Na podgrzanym talerzu wykładamy sos, plastry schabu i upieczone owoce. Podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

 

2_Schab-z-suszonymi-25C5-259Bliwkami-i-gruszkami

6_Schab-z-suszonymi-25C5-259Bliwkami-i-gruszkami
19_Schab-z-suszonymi-25C5-259Bliwkami-i-gruszkami
Przepis przepisy garnek rzymski