Kaczka nadziewana aromatycznymi jabłkami i dynią

Posted by on Listopad 10, 2010 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Kaczka nadziewana aromatycznymi jabłkami i dynią

Kaczka najlepiej smakuje jesienią, wzbogacona smakiem dojrzałych owoców, delikatnym aromatem cynamonu i goździków … Polecam

 

 

KAczka-faszerowana-jab-25C5-2582kami-i-dyni-25C4-2585_12_

 


Składniki:

  • ok 2 kg kaczka świeża patroszona bez podrobów,
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,

Bejca do smarowania kaczki:

  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżki sezamu,

Farsz:

  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • ok 150 g miąższu dyni Hokkaido,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 4 goździki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,

 

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

 

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane jabłka i dynię kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z resztą składników farszu.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut.

Kaczkę nadziewamy ciasno farszem i dokładnie zaszywamy bawełnianą, grubą nicią. Przekładamy kaczkę do garnka.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, kaczkę pieczemy w temp. 200 stopni C.

Przygotowujemy bejcę do smarowania kaczki: mieszamy wszystkie składniki bejcy, aż do rozpuszczenia się miodu. Po godzinie pieczenia kaczki smarujemy jej powierzchnię bejcą, tą czynność powtarzamy w trakcie pieczenia kaczki 2 razy, mniej więcej w odstępach półgodzinnych.
Całkowity czas pieczenia kaczki to około 2 godziny. Jeśli ktoś lubi kaczkę z mocno chrupiącą skórką – pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę garnka.

 

KAczka-faszerowana-jab-25C5-2582kami-i-dyni-25C4-2585_3_

 

KAczka-faszerowana-jab-25C5-2582kami-i-dyni-25C4-2585_6_

 

KAczka-faszerowana-jab-25C5-2582kami-i-dyni-25C4-2585_17_
 KAczka-faszerowana-jab-25C5-2582kami-i-dyni-25C4-2585_14_