Kaczka nadziewana pomarańczami i suszonymi śliwkami

Posted by on 6 kwietnia, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Kaczka nadziewana pomarańczami i suszonymi śliwkami

Dawno nie jadłam tak pysznej kaczki. Smaczne, delikatne, soczyste mięso i proste, niekłopotliwe przygotowanie … Polecam 

 

 

 

 

 

 

2_Kaczka-z-pomara-25C5-2584czami-i-suszonymi-25C5-259Bliwkami

 

Składniki:

  • 2,5 kg kaczka świeża bez podrobów,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka,

„Bejca”:

  • 2 łyżki miodu (ja użyłam lipowego),
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,

Nadzienie:

  • 1 szt. duża pomarańcza,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,



Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

 

Kaczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki (ja odstawiam natartą przyprawami kaczkę na 24 godziny do lodówki).

„Bejca”: Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na tarce. Następnie startą skórkę mieszamy z miodem i octem balsamicznym.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 – 20 minut.

Nadzienie: Obraną pomarańczę kroimy w grubą kostkę, mieszamy ze śliwkami, cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Następnie nadziewamy kaczkę, spinamy wykałaczkami, związujemy bawełnianym sznurkiem.
Smarujemy kaczkę przygotowaną wcześniej bejcą i przekładamy ją do garnka.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, kaczkę pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 – 2 godziny.

 

 

1_Kaczka-z-pomara-25C5-2584czami-i-suszonymi-25C5-259Bliwkami

2_Kaczka-z-pomara-25C5-2584czami-i-suszonymi-25C5-259Bliwkami1

Przepis przepisy garnek rzymski