Schab nadziewany morelami, figami i suszonymi śliwkami kalifornijskimi pieczony z ziemniakami

Schab nadziewany mięsistymi, suszonymi owocami. Pyszny na ciepło i na zimno.
Owoce wzbogacają jego smak i aromat, a atmosfera pary wodnej w Garnku Rzymskim w trakcie pieczenia sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste.
Pięknie się prezentuje. Pieczony razem z ziemniakami, to błyskawiczny sposób na szczególny, odświętny obiad. Polecam Przepis Przepisy
Składniki:
- ok. 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
- ok. 1 – 1,5kg ziemniaków (tyle, aby zakryły dno garnka),
- suszone owoce (1 garść suszonych fig, 1 garść suszonych śliwek kalifornijskich, 1 garść suszonych moreli),
- 1/3 szkl. ciemnego rumu,
- 2 cebule średniej wielkości,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany, słodka papryka,
Owoce moczymy w rumie.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 15 min.
Schab opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy otwory wzdłuż schabu cienkim, ostrym nożem (tzw. trybownikiem). Otwory nadziewamy namoczonymi, suszonymi owocami.
Następnie mieso nacieramy z zewnątrz przyprawami.
Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia. Na dno garnka wykładamy warstwę ziemniaków, a na nie schab. Wokół mięsa układamy cząstki cebuli.
Garnek Rzymski nakrywamy pokrywką, wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. przez około 1,5 godziny.
Uwaga:
- owoce do nadziewania wybieram w sklepie te zdrowe, bardzo dobrej jakości, najlepiej niesiarkowane,
- przed nadziewaniem usuwamy z fig twarde szypułki,
- ciemny rum możemy zastąpić białym wytrawnym winem,
- ziemniaki do pieczenia najlepiej wybrać te które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej, po ugotowaniu miąższ pozostaje zwarty,
- ziemniaki pieczemy obrane ze skórki ale w całości, przekrojone ziemniaki bardzo szybko się rozpadną podczas pieczenia,
- aby mięso nie przywarło do pokrywki można podłożyć kawałek papieru do pieczenia pod pokrywkę, w niczym to nie będzie przeszkadzać, a pomoże,
Smacznego :-)