Powidła melonowe + etykiety na słoiki

Czasami pojawia się problem z zagospodarowaniem bardzo dojrzałego melona, jest na to sposób, zawsze można przygotować powidła.
Dojrzały melon ma bardzo intensywny aromat, mdły smak, dla mnie najlepiej komponuje się z wyraźnym smakiem suszonej śliwki, orzeźwiającą skórką pomarańczową i przyprawami takimi jak cynamon, kardamon, smak przełamuje i dodaje ostrości świeżo mielony kolorowy pieprz.
Te powidła mają korzenny aromat, smak zaskakujący, z nimi można odkryć nowy smak tradycyjnego piernika, chałki, murzynka czy ciasta czekoladowego. Już wkrótce zamieszczę przepis na ciemne ciasto korzenne z dodatkiem tych powideł.
To nie pomyłka, że w recepturze nie znalazł się cukier, słodycz jaką maja w sobie owoce jest wystarczająca, powidła są bardzo słodkie. Polecam
Składniki:
- 1 bardzo dojrzały melon,
- 300 g suszonych śliwek bez pestek,
- 3 – 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej),
- przyprawy: cynamon, kolorowy pieprz, kardamon mielony,
- 2 – 3 łyżki żelatyny w proszku (nie koniecznie),
Melona obieramy ze skóry i usuwamy nasiona. Kroimy na mniejsze kawałki, nie musi być dokładnie, całość i tak, rozpadnie się w trakcie gotowania.
Suszone śliwki kroimy w paseczki.
Melona, śliwki i skórkę pomarańczową gotujemy tak długo, aż masa odpowiednio się zagęści, odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy do smaku. Melon jest mdły, więc oprócz cynamonu warto dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu i kardamon, fajnie wzmacnia smak ale dodawać go należy ostrożnie odrobinę, żeby nie zdominował całości.
Jeżeli nie mamy czasu na powolne i długie podgrzewanie powideł, aby zagęścić całość, można dodać żelatynę, którą rozpuszczamy w gorących powidłach.
Uwaga:
- jeśli nie mamy żelatyny i skórki pomarańczowej, można dodać 2 galaretki pomarańczowe, najlepiej bez cukru, ale tą opcję w ostateczności najlepiej zrealizować, nic nie zastąpi aromatu i smaku naturalnej skórki pomarańczowej i zagęszczenia powideł przez powolną obróbkę termiczną,
Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z powidłami melonowymi, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku