Ogórki kiszone (porcja dla singla) + etykiety na słoiki

Posted by on Lipiec 29, 2011 in Bez kategorii, Etykiety do wydruku, Gluten Free - Bez glutenu, Przetwory, Smaczne Inspiracje

Ogórki kiszone (porcja dla singla) + etykiety na słoiki
10_Og-25C3-25B3rki-kiszone_-ma-25C5-2582osolne1

 

 

 

Składniki:

  • około 350 g ogórków (małych lub średnich),
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka plasterków korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 liść czarnej porzeczki lub wiśni,
  • gałązka kopru,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr przegotowanej wody.

1 szkliwiony garnek ceramiczny

Ceramiczny garnek wyparzamy gorącą wodą. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy je w ceramicznym garnku, przekładamy liśćmi i przyprawami.
Całość zalewamy solanką (roztworem przegotowanej wody z solą). Ogórki powinny być zakryte cieczą, można na powierzchni położyć ceramiczny talerzyk, który zapobiegnie wypływaniu ogórków na powierzchnię. 3 – 4 dni i ogórki kiszone są gotowe.

Uwaga: Kiszenie ogórków przyśpieszymy:

  • jeśli włożymy do garnka kawałek razowego chleba,
  • jeśli odpowiednio przygotujemy ogórki – odcinamy ich końce,
  • jeśli zalejemy ogórki ciepłą, właściwie gorącą solanką.

Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ogórkami kiszonymi, gotowe do wydruku.

 

Kliknij na etykiety, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się ich arkusz do wydruku

6_Ogórki kiszone_ małosolne