Ogórki kiszone (porcja dla singla) + etykiety na słoiki
Składniki:
- około 350 g ogórków (małych lub średnich),
- 2 ząbki czosnku,
- kilka plasterków korzenia chrzanu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 1 liść czarnej porzeczki lub wiśni,
- gałązka kopru,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- 1 litr przegotowanej wody.
1 szkliwiony garnek ceramiczny
Ceramiczny garnek wyparzamy gorącą wodą. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy je w ceramicznym garnku, przekładamy liśćmi i przyprawami.
Całość zalewamy solanką (roztworem przegotowanej wody z solą). Ogórki powinny być zakryte cieczą, można na powierzchni położyć ceramiczny talerzyk, który zapobiegnie wypływaniu ogórków na powierzchnię. 3 – 4 dni i ogórki kiszone są gotowe.
Uwaga: Kiszenie ogórków przyśpieszymy:
- jeśli włożymy do garnka kawałek razowego chleba,
- jeśli odpowiednio przygotujemy ogórki – odcinamy ich końce,
- jeśli zalejemy ogórki ciepłą, właściwie gorącą solanką.
Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ogórkami kiszonymi, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykiety, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się ich arkusz do wydruku