Jedna porcja śliwek kilka korzyści: kisiel, nalewka, powidła i cukierki owocowe + etykiety na słoiki

Posted by on Wrzesień 11, 2013 in Etykiety do wydruku, Przetwory, Smaczne Inspiracje


Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/home/virt102802/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/uploads/et_temp/3_-C5-9Aliwki_-kisiel-nalewka-powidla-cukierki-82626_203x203.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl:/tmp:/var/tmp:/home/koplanst/.tmp:/home/koplanst/.php:/usr/local/php:/opt/alt:/etc/pki/tls/certs) in /home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/themes/Evolution/epanel/custom_functions.php on line 1388
Jedna porcja śliwek kilka korzyści: kisiel, nalewka, powidła i cukierki owocowe + etykiety na słoiki

W tym roku lato z dala od własnego ogrodu, do zagospodarowania miałam tylko 5 kg śliwek węgierek, ale udało się wiele pyszności przygotować: kisiel i cukierki owocowe dla dzieci, powidła oraz nalewkę śliwkową.

Przepis Przepisy

 

 

 

 

 

 1. Do garnka z grubym dnem wrzucamy wydrylowane śliwki, wlewamy 1- 2 szklanki wody i gotujemy około 1- 1,5 godziny na małym płomieniu, garnek nakrywamy pokrywką.

 

 2. Po tym czasie gotowania owoców, w garnku jest już bardzo dużo płynu, zlewamy ten płyn do osobnego garnka (można całość przelać przez sito), z części płynu przygotujemy kisiel, a część wykorzystamy do przygotowania nalewki śliwkowej (przepisy poniżej).

3. Do pulpy owocowej dodajemy cukier. Tradycyjnie stosunek cukru do masy owoców jest 1:1, ja dodaje tego cukru o wiele mniej, ale to kwesta własnych preferencji. Nadal masę owocową podgrzewamy z cukrem, powoli na małym płomieniu,aby całość jeszcze bardziej zagęścić. Co jakiś czas palnik wyłączamy, całość ostygnie, odparuje i znowu można chwile podgrzewać. Można też pulpę owocową podgrzewać w piekarniku, najlepiej w grubościennym ceramicznym naczyniu żaroodpornym, w którym ciepło sie równomiernie rozkłada, owoce na spodzie nie przypalają się.

4. Po osiągnięciu odpowiedniej gęstości, połowę tej masy owocowej, czyli nasze gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy. Gotowe słoiki z powidłami oklejamy etykietami.

5. Z pozostałej połowy gęstej masy (powideł) przygotujemy cukierki owocowe. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na niego wylewamy gęstą masę owocową, rozsmarowujemy na grubość około 3 cm. Podgrzewamy piekarnik, aby odparować nadmiar wilgoci, do temp ok 150 st. C, chwilę podgrzewamy, studzimy i tak tą czynność powtarzamy, aż masa będzie tak gęsta, że będzie tworzyć gesty owocowy arkusz, który można kroić nożem na kawałki. Pokrojone kawałki można obtoczyć w mieszaninie cukru i uprażonego na suchej patelni sezamu.

 

 

 

 

Nalewka śliwkowa

  • 1 litr soku ze śliwek,
  • 1 szklanka cukru lub miodu,
  • 1 l spirytusu,
  • 2 – 3 pestki ze śliwek,

Cukier lub miód rozpuszczamy w soku i mieszamy ze spirytusem, do słoja z mieszaniną wrzucamy pestki. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy go na około 3 – 4 miesiące. Po tym czasie przelewamy całość przez watę i wlewamy sklarowany płyn do butelek, w której gotowa nalewka będzie przechowywana.

Domowy kisiel owocowy

  • 2 szkl. soku owocowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej,

Odlewamy pół szklanki soku i rozpuszczamy w nim 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Resztę soku podgrzewamy do zagotowania z cukrem, do gotującego się wlewamy sok z mąką cały czas mieszając, podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Gotowy kisiel rozlewamy do szklaneczek.

 

2_-C5-9Aliwki_-kisiel-nalewka-powidla-cukierki

Kliknij na etykietę powideł śliwkowych, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się wersja do wydruku