Makowiec z jabłkami bez mąki (bezglutenowy)

Makowiec z jabłkami bez mąki, występuje też pod nazwą „Szarlotka japońska”, od zawsze moja mama piekła go na Święta. Ciasto jest lekkie, delikatne w smaku, wilgotne.
To jedyno ciast, które do tej pory ucieramy tradycyjnie w starej, ceramicznej makutrze, pamiętającej odległe czasy. Sytuacja wyjątkowa, zdarza się tylko dwa razy w roku.
Składniki:
- 400 g jabłek (nie bardzo słodkich i nie kwaśnych),
- 12 łyżek kaszki kukurydzianej lub 6 łyżek przemielonej na mąkę kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki maku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 6 jajek.
Mak zalewamy wrzącym mlekiem tak, aby mleko było ok. 2 [cm] ponad mak. Ustawiamy kuchenkę na minimum. Podgrzewamy i cały czas mieszamy, aż mak wchłonie całe mleko.
Napęczniały mlekiem mak, mielimy w maszynce minimum 2 razy.
Do utartej masy w makutrze dodajemy stopniowo, po łyżce mak.
Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, starte na grubych oczkach jabłka i kaszę.
Ubijamy białka jajek na sztywno, a następnie dodajemy do masy, delikatnie całość mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem foremki i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę, temperatura 200 stopni C.
Ostudzone ciasto dekorujemy białą polewą lub czekoladą i oprószamy podsmażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Uwagi:
- w wersji z glutenem dodajemy 6 łyżek kaszy manny,
- robiłam to ciasto kiedyś w wersji z glutenem z gotową masą makową. Gotowy przemielony, słodki mak, gotowałam z mlekiem, a masło na początku ucierałam z kaszką i żółtkami. Dalsze czynności jak w tym przepisie,
- można ilość maku w tym przepisie zwiększyć do 2 szklanek (im więcej maku, ciasto cięższe, bardziej gęste),
- Foremka 38 x 26,5 [cm] – ciasto ma wysokość około 6 [cm] – ciasto z 2 szklanek maku.