Ciasto bananowo – orzechowe (bez glutenu)

Ciasto bananowo – orzechowe, wilgotne, aromatyczne, sycące ciasto.
Nie ma chyba lepszego towarzystwa dla bananów, jak orzechy i czekolada.
Gorąco polecam :-)
Składniki:
- 0,5 szkl. mąki ryżowej,
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
- 0,5 szkl. skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oliwy lub stopionego masła,
- 3 średniej wielkości banany,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1,5 szkl. orzechów włoskich,
Foremka wymiary 23 x 12,5 [cm]
Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca i dodajemy wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Orzechy wysypujemy na blaszkę od piekarnika lub patelnię i lekko rumienimy.
Następnie orzechy i czekoladę siekamy nożem na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy do masy ciasta.
Foremkę smarujemy wewnątrz masłem i oprószamy jej wnętrze mielonymi orzechami lub cukrem, po czym wlewamy do niej masę.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C około 1,5 godziny, będzie intensywnie brązowe.