Ciasto bananowo – orzechowe (bez glutenu)

Posted by on Wrzesień 15, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Ciasto bananowo – orzechowe (bez glutenu)

Ciasto bananowo – orzechowe, wilgotne, aromatyczne, sycące ciasto.

Nie ma chyba lepszego towarzystwa dla bananów, jak orzechy i czekolada.

Gorąco polecam :-)

 

 

 

 

Ciasto bananowo orzechowe bez glutenu

 

Składniki:

  • 0,5 szkl. mąki ryżowej,
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szkl. skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oliwy lub stopionego masła,
  • 3 średniej wielkości banany,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1,5 szkl. orzechów włoskich,

 

Foremka wymiary 23 x 12,5 [cm]

 

Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca i dodajemy wszystkie składniki oprócz czekolady i orzechów, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Orzechy wysypujemy na blaszkę od piekarnika lub patelnię i lekko rumienimy.

Następnie orzechy i czekoladę siekamy nożem na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy do masy ciasta.

Foremkę smarujemy wewnątrz masłem i oprószamy jej wnętrze mielonymi orzechami lub cukrem, po czym wlewamy do niej masę.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C około 1,5 godziny, będzie intensywnie brązowe.