Czekoladowa tarta z gruszkami (bez glutenu)

Posted by on 26 lutego, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Czekoladowa tarta z gruszkami (bez glutenu)

Czekoladowa tarta z gruszkami, pyszne ciasto.

Nie znam ciasta, które by tak wspaniale jak to, podkreślało delikatny, szlachetny smak gruszki.

Migdały, czekolada i gruszki – trio doskonałe :-)

 

 

 

 

1_ Tarta czekoladowa z gruszkami bezglutenowa

 


Składniki:

  • 100 g masła,
  • 1/2 szkl. całych migdałów,
  • 1/2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 1/3 szkl. niesłodzonego kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 bardzo duża gruszka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka galaretki jasnej owocowej w proszku,

Ceramiczne naczynie do pieczenia Tarty Ø 29

 

Miksujemy migdały, płatki owsiane i cukier na mąkę.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę.

Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na plastry, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Ceramiczną formę do tarty smarujemy wewnątrz cienką warstwą masła i oprószamy zmielonymi migdałami lub mąką z płatków owsianych. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę, a na wierzchu układamy plastry gruszki.

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

1 łyżkę galaretki rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i smarujemy tym roztworem, przy pomocy pędzla, plastry gruszki na powierzchni upieczonego ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.

Warto posmarować gruszkę roztworem galaretki, ładniej się wtedy prezentuje, gruszka po upieczeniu jest przesuszona, matowa.

 

Uwagi:

  • gruszkę należy ułożyć równomiernie na powierzchni ciasta, przy takim ułożeniu jak jest na zdjęciu środek ciasta jest przemoczony od soku, kolejnym razem cienkie końce ułożę do środka formy,
  • inspiracja <<<

 

2_ Tarta czekoladowa z gruszkami bezglutenowa