Czekoladowa tarta z gruszkami (bez glutenu)

Czekoladowa tarta z gruszkami, pyszne ciasto.
Nie znam ciasta, które by tak wspaniale jak to, podkreślało delikatny, szlachetny smak gruszki.
Migdały, czekolada i gruszki – trio doskonałe :-)
Składniki:
- 100 g masła,
- 1/2 szkl. całych migdałów,
- 1/2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 duże jajka,
- 1/3 szkl. niesłodzonego kakao w proszku,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 bardzo duża gruszka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka galaretki jasnej owocowej w proszku,
Ceramiczne naczynie do pieczenia Tarty Ø 29
Miksujemy migdały, płatki owsiane i cukier na mąkę.
Dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę.
Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na plastry, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ceramiczną formę do tarty smarujemy wewnątrz cienką warstwą masła i oprószamy zmielonymi migdałami lub mąką z płatków owsianych. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę, a na wierzchu układamy plastry gruszki.
Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
1 łyżkę galaretki rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i smarujemy tym roztworem, przy pomocy pędzla, plastry gruszki na powierzchni upieczonego ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.
Warto posmarować gruszkę roztworem galaretki, ładniej się wtedy prezentuje, gruszka po upieczeniu jest przesuszona, matowa.
Uwagi:
- gruszkę należy ułożyć równomiernie na powierzchni ciasta, przy takim ułożeniu jak jest na zdjęciu środek ciasta jest przemoczony od soku, kolejnym razem cienkie końce ułożę do środka formy,
- inspiracja <<<