P – jak piernik i piernikowe aniołki

Święta trudno sobie wyobrazić bez pierników i wydobywającego się z kuchni zapachu przypraw korzennych.
Moje dzieci uwielbiają co roczny rytuał przygotowywania piernikowych upominków. Czas jeden z niewielu w roku kiedy dzieciaki trudno oderwać od masy plastycznej.
W sklepach jest ogromny wybór foremek do wycinania pierników, w tym temacie jednak preferuję minimalizm. Zależy mi na kreatywnym podejściu do tworzywa.
To doskonały moment do ćwiczenia sprawności małych rączek, wyobraźni i zrobienia milowego kroku w zakresie opanowania literki „P”.
Trudność z rozpoznawaniem literki „P” na etapie wczesnoszkolnym nie jest rzadkością.
Jak opanować ten symbol ?
Po wielu rożnych próbach, żmudnych ćwiczeniach, czasami można już stracić nadzieję, czy zapamiętanie tego symbolu jest w ogóle możliwe.
Sposobem na to stało się samodzielne stworzenie przez dziecko symbolu i twórcza praca w przestrzeni trójwymiarowej, gdzie informacja kodowana jest jednocześnie przez kilka zmysłów – dziecko jest zaangażowane w proces twórczy, tworzy model symbolu, nazywa go, rejestruje kształt, pracuje nad kształtem masy, pamięta smak, konsystencję i zapach.
W atmosferze spokoju i pozytywnych emocji koduje informację w wyjątkowy sposób. Tworzy skojarzenie.
Samo oglądanie piernikowych literek „P” na kartkach książki nie poparte własnymi doświadczeniami, właściwie nie ma tu większego znaczenia w procesie zapamiętywania.
Oprócz piernikowych literek „P”, powstają piernikowe aniołki przy pomocy dosłownie kilku foremek: dzwonka, księżyca i serca. Warto dziecko zachęcić do uruchomienia wyobraźni, a po chwili w tych kilku foremkach dziecko dostrzega elementy z których możne zbudować właściwie cały świat.
Ciasto piernikowe najlepiej takie, które podczas pieczenia się nie deformuje, od lat doskonale się sprawdza przepis rozdawany w Ikea na szwedzkie pierniczki „Pepparkakor”.
Można masę częściowo dobarwiać przy pomocy kakao, na etapie lepienia w przypadku dzieci w wieku przedszkolnym może to trochę usprawniać pracę (np. włosy lepimy z masy ciemnej, sukienkę z jasnej itd) dzieci poznają, utrwalają jeszcze dodatkowo pojęcia: kolor jasny, kolor ciemny. Po upieczeniu ten dodatek kakao nie ma znaczenia całe ciasto ma mniej więcej ten sam kolor.
Jest pyszna zabawa i powstają wyjątkowe prezenty.
Szwedzkie pierniki „Pepparkakor” (Ikea)
Składniki:
- 0,3 l miodu,
- 0,4 kg cukru,
- 350 g masła,
- 0,3 l śmietany 30%,
- 1,5 kg mąki pszennej,
- 1,5 łyżki imbiru,
- 1,5 łyżki cynamonu,
- 1 łyżka zmielonych goździków,
- 1 łyżka proszku do pieczenia, (nie dodaję)
Do przygotowania aniołków potrzebujemy:
- praskę do czosnku,
- foremki do wycinania pierników:dzwonek, księżyc, serce,
W garnku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę. Zdejmujemy garnek z kuchenki.
Dodajemy przesiana mąkę, mieszamy, ciasto nabiera stałej konsystencji. Ostudzone ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki.
Na drug dzień wałkujemy cienki placek ciasta na stolnicy i wycinamy, formujemy dowolne kształty.
Z wyciętego dzwonka można zrobić szatę aniołka, z przekrojonego serduszka lub dwóch księżyców można zrobić skrzydełka, praska do czosnku przyda się do zrobienia włosów lub elementów dekoracyjnych szaty aniołka. Części aniołka sklejamy kroplą wody i lekko je dociskamy.
Piernikowe aniołki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i pieczemy ok 10 minut (aż się ciasto lekko zarumieni).