P – jak piernik i piernikowe aniołki

Posted by on 21 grudnia, 2011 in Kulinaria, Piernikowe aniołki, Smaczne Inspiracje, Święta, Zrób to sam

P – jak piernik i piernikowe aniołki

Święta trudno sobie wyobrazić bez pierników i wydobywającego się z kuchni zapachu przypraw korzennych.

Moje dzieci uwielbiają co roczny rytuał przygotowywania piernikowych upominków. Czas jeden z niewielu w roku kiedy dzieciaki trudno oderwać od masy plastycznej.

W sklepach jest ogromny wybór foremek do wycinania pierników, w tym temacie jednak preferuję minimalizm. Zależy mi na kreatywnym podejściu do tworzywa.

To doskonały moment do ćwiczenia sprawności małych rączek, wyobraźni i zrobienia milowego kroku w zakresie opanowania literki „P”.

 

3_Piernikowe-anio-25C5-2582ki

 

 

Trudność z rozpoznawaniem literki „P” na etapie wczesnoszkolnym nie jest rzadkością.
Jak opanować ten symbol ? 
Po wielu rożnych próbach, żmudnych ćwiczeniach, czasami można już stracić nadzieję, czy zapamiętanie tego symbolu jest w ogóle możliwe.

Sposobem na to stało się samodzielne stworzenie przez dziecko symbolu i twórcza praca w przestrzeni trójwymiarowej, gdzie informacja kodowana jest jednocześnie przez kilka zmysłów – dziecko jest zaangażowane w proces twórczy, tworzy model symbolu, nazywa go, rejestruje kształt, pracuje nad kształtem masy, pamięta smak, konsystencję i zapach. 

W atmosferze spokoju i pozytywnych emocji koduje informację w wyjątkowy sposób. Tworzy skojarzenie.

Samo oglądanie piernikowych literek „P” na kartkach książki nie poparte własnymi doświadczeniami, właściwie nie ma tu większego znaczenia w procesie zapamiętywania.

Oprócz piernikowych literek „P”, powstają piernikowe aniołki przy pomocy dosłownie kilku foremek: dzwonka, księżyca i serca. Warto dziecko zachęcić do uruchomienia wyobraźni, a po chwili w tych kilku foremkach dziecko dostrzega elementy z których możne zbudować właściwie cały świat.

Ciasto piernikowe najlepiej takie, które podczas pieczenia się nie deformuje, od lat doskonale się sprawdza przepis rozdawany w Ikea na szwedzkie pierniczki „Pepparkakor”.
Można masę częściowo dobarwiać przy pomocy kakao, na etapie lepienia w przypadku dzieci w wieku przedszkolnym może to trochę usprawniać pracę (np. włosy lepimy z masy ciemnej, sukienkę z jasnej itd) dzieci poznają, utrwalają jeszcze dodatkowo pojęcia: kolor jasny, kolor ciemny. Po upieczeniu ten dodatek kakao nie ma znaczenia całe ciasto ma mniej więcej ten sam kolor.

Jest pyszna zabawa i powstają wyjątkowe prezenty.

 

Szwedzkie pierniki „Pepparkakor” (Ikea)

Składniki:

  • 0,3 l miodu,
  • 0,4 kg cukru,
  • 350 g masła,
  • 0,3 l śmietany 30%,
  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki imbiru,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka zmielonych goździków,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, (nie dodaję)

Do przygotowania aniołków potrzebujemy:

  • praskę do czosnku,
  • foremki do wycinania pierników:dzwonek, księżyc, serce,

W garnku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę. Zdejmujemy garnek z kuchenki.

Dodajemy przesiana mąkę, mieszamy, ciasto nabiera stałej konsystencji. Ostudzone ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki.

Na drug dzień wałkujemy cienki placek ciasta na stolnicy i wycinamy, formujemy dowolne kształty.

Z wyciętego dzwonka można zrobić szatę aniołka, z przekrojonego serduszka lub dwóch księżyców można zrobić skrzydełka, praska do czosnku przyda się do zrobienia włosów lub elementów dekoracyjnych szaty aniołka. Części aniołka sklejamy kroplą wody i lekko je dociskamy.

Piernikowe aniołki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i pieczemy ok 10 minut (aż się ciasto lekko zarumieni).

 

1_Piernikowe-anio-25C5-2582ki

2_Piernikowe-anio-25C5-2582ki