Kwas buraczany do klasycznego staropolskiego barszczu wigilijnego

Posted by on 25 listopada, 2011 in Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Kwas buraczany do klasycznego staropolskiego barszczu wigilijnego

W tym roku kwas buraczany rozpoczyna przygotowania do świąt. Jak znajdzie się wolna chwila dodam tu etykiety na butelki.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraków,
  • 1 kromka razowego chleba pszennego lub żytniego na zakwasie,
  • około 4 litry ciepłej wody.

Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na plastry. Wkładamy do czystego, wyparzonego słoja. Zalewamy buraki ciepłą wodą, na wierzch dajemy kromkę razowego chleba, dzięki której buraki się szybciej ukwaszą. Nakrywamy gazą, podziurkowanym pergaminem lub uchyloną pokrywką. Odstawiamy na tak długo, aż kwas buraczany osiągnie właściwy smak.

Po 4 -5 dniach ciecz będzie mieć intensywnie czerwony kolor. Na powierzchni pojawi się kożuch z piany. Trzeba go ostrożnie zdjąć wraz z chlebem.

Gotowy kwas rozlewamy do butelek, na powierzchni kwasu wlewamy 1- 2 łyżki oliwy i zamykamy. Odstawiony w chłodne miejsce, barszcz przetrwa bez problemu aż do Świąt, gdy będzie niezbędny do przygotowania klasycznego wigilijnego barszczu staropolskiego.

Uwaga:

  • gdy brak chleba na zakwasie, dodaję 1 szklankę żuru lub/i solankę (posoloną wodę: na 1 litr wody – 1 łyżka soli) oraz czosnek,

 

Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z kwasem buraczanym, gotowe do wydruku.

Kliknij na wybraną etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku.