Jajka zapiekane z pomidorami

Posted by on 20 lipca, 2011 in Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Jajka zapiekane z pomidorami

 Pomidory Malinowe … cudowny smak i aromat :-) Przepis Przepisy

 

 

1_Jajka sadzone z pomidorami

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 400 g świeżych pomidorów (lub pomidorów krojonych z puszki),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • bazylia lub natka pietruszki,
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz.

 

4 szt  Ceramiczne patelenki do zapiekania Koplan

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażamy całość tak długo, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Wykładamy pomidorowy sos do wysmarowanych masłem  ceramicznych patelenek, na wierzchu wybijamy ostrożnie jajko, tak aby nie naruszyć żółtek.
Podgrzewamy jajka z pomidorami w piekarniku (180 st. C), tak długo aż jajko się lekko zetnie ok (10-15 minut). Podajemy z listkami bazylii lub natki pietruszki oraz świeżym pieczywem.

Smacznego :-)