Delikatne bułki migdałowe (bez glutenu)

Te bułki migdałowe wyglądem przypominają z zewnątrz, tradycyjne grahamki.
Z zewnątrz chrupiące, środek bardzo delikatny, nie kruszą się, trochę jak napompowane.
Zalety to niska wartość węglowodanów i smak, bo wypieki na mące migdałowej mają smak bliższy wypieką na mące pszennej.
Korzystałam z przepisu zamieszczonego na stronie poświęconej diecie ketogenicznej, skład trochę zmodyfikowałam.
Skłądniki:
- 2 szkl. mielonych migdałów,
- 0,5 szkl. zmielonego siemienia lnianego,
- 3 białka,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
- 0,5 łyżki winnego octu,
- 375 ml wrzątku
Z tych proporcji otrzymałam 9 bułek o średnicy 4 [cm].
Ubite na sztywno białka wymieszałam z suchymi składnikami i nie przerywając mieszania wlałam do masy wrzątek. Miksowałam na małych obrotach tak długo, aż masa będzie jednolita.
Ciasto odstawiłam na jakiś czas, aby na pęczniało, żeby jego konsystencja zmieniła się na bardziej zwartą „kluskowatą”.
Dużą łyżką wykładałam porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby kształtem przypominały bułki.
Pieczenie około 45 minut w 170 st.C.
Uwagi:
- Bułki dobrze znoszą zamrażanie,