Totemi – Gorąca czekoladowa pianka (bez glutenu)

Posted by on 9 maja, 2021 in Ciasta i desery (bez glutenu), Kulinaria

Totemi – Gorąca czekoladowa pianka (bez glutenu)

Gorąca czekoladowa pianka przygotowana w kubeczku Totemi.

Szybki deser, przygotowany tylko z 3 składników, bez mąki oraz cukru. Dla fanów diety niskowęglowodanowej. Pyszny!

 

 

Składniki na 4 kubeczki Totemi (4x350ml) :
.
– 6 jajek,
– 200g serka śmietankowego,
– 200 g gorzkiej czekolady


.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotująca się wodą).

Umyj jajka i oddziel żółtka od białek.

Ubij białka.

W misce wymieszaj rozpuszczona czekoladę, żółtka i serek śmietankowy na jednolitą masę.

Do czekoladowej masy dodaj ubite białka. Mieszaj delikatnie!

Masę przełóż do kubeczków (max. do 3/4 wysokości!)

Kubeczki wstaw do mikrofalówki. na słabe podgrzewanie około 5 minut.

Ja lubię najbardziej jak masa czekoladowa jest częściowo w postaci sztywnej pianki, a częściowo płynna.

Trzeba obserwować, czy masa zbyt szybko się nie podnosi.
Zbyt gwałtowne podgrzewanie spowoduje, że masa wykipi z kubeczków.

I gotowe. Smacznego!

 

📸 Filiżanka Totemi (https://www.instagram.com/totemi.ceramika/)
ręcznie zdobiona
kamionka, 350ml

 

Uwaga: w składzie nie ma cukru, a deser i tak będzie wystarczająco słodki, warto spróbować!

 

 

 

 

.