Ciasto z brzoskwiniami i jogurtową pianką (bez glutenu)

Posted by on 7 listopada, 2017 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Ciasto z brzoskwiniami i jogurtową pianką (bez glutenu)

Słoneczne ciasto z brzoskwiniami i jogurtową pianką to świetna propozycja na pochmurny jesienny podwieczorek :-)

 

 

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki ryżowej,
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szkl. skrobii ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 3/4 kostki masła (185g),
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • 150 – 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 puszka brzoskwiń (około 500 g owoców po odsączeniu z zalewy),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
  • cukier puder

 

Mąkę ryżową, kukurydzianą i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/4 szkl. cukru oraz proszek do pieczenia mieszamy, a następnie szatkujemy nożem z zimnym masłem.

Rozcieramy w palcach masło z wymieszanymi wcześniej składnikami.

Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, nie skleja się, dodajemy odrobinę zimnej wody.

Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy w temp. 180 st. C, aż ciasto lekko się zarumieni.

Brzoskwinie odsączamy na sicie z syropu.

Białka jaj oprószamy szczyptą soli lub dodajemy parę kropli soku z cytryny i ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier.

Żółtka mieszamy na jednolitą masę wraz z odsączonym na sicie jogurtem i pozostałą mąką ziemniaczaną. Tę masę dodajemy do ubitych białek z cukrem. Delikatnie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie ciasta układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy wymieszaną wcześniej masą.

Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut i pieczemy w temp. 180 st. C.

 

Uwagi:

– Forma 39×27 [cm], po upieczeniu ciasto miało wysokość około 4 [cm]