Domowa przyprawa siedmiu smaków (etykiety do wydruku)
Czas na kuchnię orientalną i przygotowanie popularnej w Japonii przyprawy siedmiu smaków (Schichimi togarashi).
Tą przyprawę wykorzystuję najczęściej do marynowania mięsa, chociaż nadaje się też jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Domowa przyprawa wolną jest od substancji substancji wzmacniających smak i glutenu.
Do wpisu dodaję etykiety na słoiczki z domową przyprawą.
Składniki:
- 3 łyżeczki chili w proszku,
- 3 łyżeczki ususzona i zmielona skórka pomarańczowa,
- 1 łyżeczka sezam biały,
- 1 łyżeczka sezam czarny lub mak,
- 1 pokruszony na drobne kawałki arkusz wodorostów nori,
- 1 łyżeczka pieprz syczuański,
- 1 łyżeczka imbir w proszku.
Tą przyprawę przygotowuję w dwóch wersjach, różniących się ostrością.
Do wersji łagodniejszej dodaję jeszcze 10 łyżeczek słodkiej papryki czerwonej.
Mieszamy wszystkie podane składniki mieszanki i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Uwagi:
- w przypadku uczulenia na gluten trzeba zwracać uwagę czy składniki przyprawy nie zostały zanieczyszczone glutenem, najlepiej kupować je w miejscach pewnych, posiadających certyfikat.
Na zdjęciu:
Mini patelenka ceramiczna Koplan