Ciemne ciasto z domowymi powidłami melonowymi

Słowa jakie przyszły na myśl po zjedzeniu kawałka tego ciasta – ciekawe, gęste, korzenne, wilgotne, lepkie, pyszne :-)
Składniki:
- 1 duże jajko,
- 2 szkl. mąki,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szkl. powideł melonowych (do ciasta),
dodatkowo:
- 1 szkl. powideł melonowych do przełożenia gotowego ciasta + 2 łyżki ciemnego rumu,
- do dekoracji ciasta: polewa czekoladowa lub cukier puder, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy, masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Ostudzone ciasto przekładamy powidłami melonowymi z dodatkiem rumu, wierzch oblewamy polewą na bazie gorzkiej czekolady lub oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy kandyzowaną skórka pomarańczową.
Uwaga:
- powidła są bardzo słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania dużej ilości cukru do ciasta, polewa też najlepiej jak nie będzie bardzo słodka.