O Garnku Rzymskim cz.2

- Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?
- Jaki wybrać papier do pieczenia?
- Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?
Wnętrze Garnka Rzymskiego nieszkliwionego (dolną wewnętrzną część), można wyłożyć tzw. papierem do pieczenia i gotowania.
Dzięki temu wytapiający się np. z mięsa sok, nie będzie skapywał bezpośrednio na powierzchnie garnka, ale na papier, tym samym łatwiejsze będzie utrzymanie garnka w czystości. Barwny sok z warzyw np. buraków, też nie będzie miał szansy zabrudzić powierzchni, nie powstaną trudne do wyczyszczenia barwne plamy, tak więc czyszczenie garnka można ograniczyć do minimum.
- Jaki wybrać papier do pieczenia?
Najlepiej wybrać ten papier do pieczenia i gotowania, który z dwóch stron zabezpieczony jest warstwą silikonu, bo w Garnku Rzymskim działanie na papier cieczy jest z dwóch stron, z jednej strony para wodna uwalnia z porów garnka w trakcie pieczenia, a z drugiej para wodna i wyciekający z pieczonej potrawy sok.
Przy wyborze papieru do wyłożenia garnka warto również zwrócić uwagę do jakich temperatur maksymalnie jest on dedykowany. Nie można przekraczać maksymalnej temperatury stosowania jaką określił producent papieru.