Piernikowe aniołki

Posted by on 16 grudnia, 2014 in Piernikowe aniołki, Smaczne Inspiracje, Święta, Zrób to sam

Piernikowe aniołki

Tegoroczne piernikowe aniołki już rozjeżdżają się w świat do rodziny i znajomych.
Dzieci od dwóch dni produkują pyszne, piernikowe obrazki.

Zapach w domu jest obłędny i cudowna atmosfera przygotowań do Świąt.

Ciasto do produkcji aniołków co rok to samo (klik), świetne bo po upieczeniu aniołek nie traci kształtu.
Jedyna modyfikacja składu ciasta w tym roku to mąka o obniżonej zawartości glutenu – mąka żytnia.

 

1_ Piernikowe aniołki

 

Do przygotowania piernikowych aniołków potrzebujemy:

  • ciasto piernikowe (przepis) ,
  • foremkę w kształcie serca,
  • praskę do czosnku,
  • kieliszek,
  • 1 jajko,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • cukrowe ozdoby do ciast,
  • przezroczystą folię,
  • rafię lub/ i kolorową wstążkę,

Z ciasta piernikowego wałkujemy cienki placek i wycinanamy:
– prostokąt na podstawę aniołka,
– półkole na sukienkę,
– serce, które po nacięciu będzie pełnić rolę skrzydeł,
– za pomocą kieliszka wycinany kółko – głowę aniołka,
– przepuszczamy ciasto przez praskę do czosnku, aby uzyskać włosy aniołka.

Prostokąt z piernika smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy do niego kolejno, skrzydła, a na nie głowę.
Doklejamy płat ciasta i formujemy sukienkę, włosy.
Całość jeszcze raz smarujemy jajkiem, naklejamy ozdoby – pestki z dyni i słonecznika, lekko je dociskamy do ciasta.

Aniołki pieczemy około 10 – 15 minut w nagrzanym do 200 st C piekarniku, aż się lekko zarumienią. Upieczone aniołki wykładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.

Przestudzone aniołki można jeszcze ozdobić barwnymi lukrami, nakleić na nie za pomocą lukru lub miodu kolorowe, cukrowe posypki (odstawić po tym na jakiś czas aby słodki klej związał).

Gotowe aniołki pakujemy w przezroczystą folię i związujemy je ozdobną wstążką lub/ i naturalną rafią.

 

2_ Piernikowe aniołki