Naleśniki z dyni bez jajek i sos czekoladowo – owocowy

Posted by on 20 września, 2013 in Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Naleśniki z dyni bez jajek i sos czekoladowo – owocowy

Naleśniki z dyni bez jajek i sos czekoladowo – owocowy, to kolejny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie , który ucieszy alergików – naleśniki z dyni bez dodatku jajek.

Ciasto ma fantastyczny żółty kolor, jest neutralne w smaku.

Świetnie komponuje się ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Dzieci bardzo lubią te naleśniki z dodatkiem sosu czekoladowo -owocowego. Polecam

 

Przepis Przepisy

2_-Nale-25C5-259Bniki-z-dyni-bez-jajek

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (użyłam dyni hokkaido),
  • 2 szkl. mąki,
  • 4 szkl. mleka,

Dynię kroimy w kostkę, rozgotowujemy do miękkości w małej ilości wody, studzimy.
Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Następnie smażymy naleśniki na suchej, teflonowej patelni. Z podanych proporcji wychodzi około 15 -20 naleśników o średnicy 28 cm.

Sos czekoladowo – owocowy

  • 2 szklanki powideł owocowych lub musu owocowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100 g masła,

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę na nim kakao, rozcieramy grudki. Dodajemy powidła lub mus owocowy, słodzimy do smaku, podgrzewamy aż do momentu jak całość się zagotuje. Przelewamy do sosjerki. Sos pyszny jest na ciepło, ale i na zimno też dzieci się nim zajadają.

 

1_-Nale-25C5-259Bniki-z-dyni-bez-jajek