Domowa przyprawa do pierników (bez glutenu) – przepis i etykiety do wydruku

Ta przyprawa do pierników nie tylko sprawdzi się jako dodatek do jesienno-zimowych wypieków, to też świetny aromatyczny dodatek do gorącej czekolady, kawy, ale i herbaty.
Bez wypełniaczy w postaci mąki pszennej czy cukru, same aromatyczne przyprawy.
Gotowa przyprawa przesypana do ładnego słoiczka, opatrzona etykietą i dekoracyjną wstążeczką, w tym roku będzie jednym ze świątecznych prezentów dla moich bliskich.
Składniki:
- 45 g mielonego cynamonu,
- 15 g mielonego imbiru,
- 15 g mielonych goździków,
- 10 g mielonej gałki muszkatołowej,
- 5 g mielonego anyżu,
- 5 g mielonego kardamonu,
- 3 g mielonego czarnego pieprzu,
- 2 g mielonego ziela angielskiego,
W tej chwili wszystkie te składniki można już kupić mielone, mieszamy je i przechowujemy w szczelnym pojemniku, a słoiczek z przyprawą oklejamy etykietą (arkusz pdf).