Warzywa dla dziecka i sałatka jarzynowa dla rodziny

Jestem ponownie na etapie komponowania jadłospisu małego dziecka i dorosłych. Cieszę się, że etap gładko zmiksowanych papek odchodzi właściwie już w niepamięć. Teraz wkroczyliśmy w etap rozgniatania jedzenia widelcem na większe cząstki i samodzielnego podawania sobie rączką większych przysmaków do buzi.
Fantastycznie, że gotowanie dla małych dzieci nie jest równoznaczne ze spędzaniem całego dnia w kuchni, bo dzieci nie potrzebują wyszukanych posiłków.
Specjaliści od żywienia zalecają przygotowanie warzyw i owoców na parze bez obierania, dzięki czemu zachowają one jak najwięcej substancji odżywczych, tu Garnek Rzymski doskonale się sprawdza.
- 2-3 marchewki średniej wielkości,
- 1 mały korzeń selera,
- 3 ziemniaki średniej wielkości ,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 2 ogórki kiszone średniej wielkości,
- natka pietruszki,
- majonez,
- przyprawy do smaku, np. świeżo zmielony kolorowy pieprz,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.
Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki dokładnie myjemy, czyścimy dokładnie szczoteczką.
Garnek Rzymski zapełniamy warzywami, nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, temp. 200 st. C około 30 minut.
Gotowe warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, jak dużą każdy ma swoje upodobania.
Dodajemy pokrojone ogórki, ugotowane i pokrojone jajko, zielony groszek.
Całość mieszamy i dodajemy majonez w takiej ilości, aby składniki się połączyły, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószamy natką pietruszki.
Uwaga:
- czas obróbki termicznej może być różny w zależności od gatunku warzyw, wielkości, młode warzywa będą potrzebowały mniej czasu niż te późnojesienne.
- aby warzywa mniej więcej w tym samym czasie zmiękły, ziemniaki i seler lepiej podzielić/rozkroić na części,
- w przypadku warzyw które puszczą w czasie obróbki termicznej barwny sok, użycie papieru do pieczenia może nam zredukować do zera wysiłek i czas potrzebny na wyczyszczenie garnka,