Warzywa dla dziecka i sałatka jarzynowa dla rodziny

Posted by on 6 sierpnia, 2013 in Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Owoce & Warzywa

Warzywa dla dziecka i sałatka jarzynowa dla rodziny

Jestem ponownie na etapie komponowania jadłospisu małego dziecka i dorosłych. Cieszę się, że etap gładko zmiksowanych papek odchodzi właściwie już w niepamięć. Teraz wkroczyliśmy w etap rozgniatania jedzenia widelcem na większe cząstki i samodzielnego podawania sobie rączką większych przysmaków do buzi.

Fantastycznie, że gotowanie dla małych dzieci nie jest równoznaczne ze spędzaniem całego dnia w kuchni, bo dzieci nie potrzebują wyszukanych posiłków.

Specjaliści od żywienia zalecają przygotowanie warzyw i owoców na parze bez obierania, dzięki czemu zachowają one jak najwięcej substancji odżywczych, tu Garnek Rzymski doskonale się sprawdza.

 

 

5_-Sa-C5-82atka-jarzynowa

 Przy okazji wertowania różnych publikacji na temat zdrowego żywienia dzieci, wpadły mi w ręce artykuły o smaku, o wyrabianiu u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych i o tym, dlaczego właściwie posiłki dzieci nie wymagają dosmaczania przyprawami takimi jak np. sól. 
 
Zgodnie z przyjętymi normami całe zapotrzebowanie małego dziecka na sód (składnik soli) jest zaspokajane przez produkty naturalne.
 
Względy smakowe też nie są przesłanką do dosalania czy słodzenia posiłków dzieci, a dlaczego?
 
Pewnie każdy wie, że za doznania smakowe odpowiedzialne są receptory smakowe, tzw kubki smakowe. W trakcie jedzenia wysyłają one do mózgu informacje, gdzie są rozpoznawane.
U małego dziecka pokrywają one niemal cala jamę ustną, jest ich cztery razy więcej niż u człowieka dorosłego. W związku z czym, dzieci o wiele intensywniej wyczuwają smak.
 
Dziś zapełniając cały Garnek Rzymski 2,5 l warzywami, będę mieć obiad dla dziecka i tradycyjną sałatkę jarzynową na kolację dla rodziny. Polecam
Przepis Przepisy 1_-Sa-25C5-2582atka-jarzynowa
Składniki:
  • 2-3 marchewki średniej wielkości,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 3 ziemniaki średniej wielkości ,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 2 ogórki kiszone średniej wielkości,
  • natka pietruszki,
  • majonez,
  • przyprawy do smaku, np. świeżo zmielony kolorowy pieprz,

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki dokładnie myjemy, czyścimy dokładnie szczoteczką.

Garnek Rzymski zapełniamy warzywami, nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, temp. 200 st. C około 30 minut.

Gotowe warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, jak dużą każdy ma swoje upodobania.
Dodajemy pokrojone ogórki, ugotowane i pokrojone jajko, zielony groszek.
Całość mieszamy i dodajemy majonez w takiej ilości, aby składniki się połączyły, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószamy natką pietruszki.

Uwaga:

  • czas obróbki termicznej może być różny w zależności od gatunku warzyw, wielkości, młode warzywa będą potrzebowały mniej czasu niż te późnojesienne.
  • aby warzywa mniej więcej w tym samym czasie zmiękły, ziemniaki i seler lepiej podzielić/rozkroić na  części,
  • w przypadku warzyw które puszczą w czasie obróbki termicznej barwny sok, użycie papieru do pieczenia może nam zredukować do zera wysiłek i czas potrzebny na wyczyszczenie garnka,

 

 

3_-Sa-25C5-2582atka-jarzynowa

7_ Sałatka jarzynowa