Tarta serowa czekoladowo-kawowa (bez glutenu)

Tarta serowa czekoladowo-kawowa, fantastyczne połączone smaków i konsystencji.
Delikatne kremowe nadzienie serowe, chrupiący, kruchy spód tarty i zestawione ze sobą smaki sernika, czekolady i aromat kawy.
Warto to ciasto zrobić wieczorem dzień wcześniej, na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Pycha :-)
Składniki:
Ciasto
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 0,25 szkl. skrobi kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka płynnego miodu, syropu z mniszka lekarskiego lub 0,5 łyżeczki syropu glukozowego/kukurydzianego,
- 0,25 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
Nadzienie:
- 250g białego sera zmielonego,
- 250 g sera maskarpone,
- 100 g cukru brązowego muscovado,
- 150 ml śmietany 30% lub 36 %,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mocnego naparu kawy (napar przygotowany w Slowpresso)
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 3- 4 łyżeczek wody (kilka, nie za dużo, masa ma dać się rozsmarować, nie może być zbyt rzadka) ,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ceramiczna Tarta Koplan – średnica 29 i 25 [cm]
Przygotowanie spodu tarty:
Wszystkie mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę, a gdy ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę zimnej wody,
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę średnica 29 [cm], nakładamy na nie papier do pieczenia i obciążamy ciasto drugą formą ceramiczną typu tarta o średnicy 25 [cm] (zamiennie można na papier wysypać fasolę lub kulki ceramiczne), tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 10 – 15 minut., po tym czasie zdejmujemy to wszystko co obciążało ciasto łącznie z papierem i jeszcze chwilę podpiekamy, lekko rumienimy ciasto.
Przygotowanie nadzienia tarty:
Mieszamy w misce zmielony na gładko biały ser, ser mascarpone, cukier, śmietanę, wanilię i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy stopniowo jajka, a gdy masa jest gładka, jednolita dodajemy mocny, wystudzony napar kawy.
Przygotowanie tarty:
Na upieczony spód tarty, wykładamy nadzienie i pieczmy wszystko razem 1 godzinę w temp. 170 – 180 st. C.
Powierzchnię ciasta można ochronić przed przypaleniem srebrną folią.
Gotowe ostudzone ciasto pokrywamy polewą z gorzkiej czekolady, którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody i ekstraktem z wanilii.
Uwagi:
- Do przygotowania naparu używam kawiarki Slowpresso, powolny proces parzenia kawy w tym ceramicznym zestawie daje napar o bogatym aromacie i intensywnym smaku.
Inspiracja: Eric Lanlard „Czekolada”