Tarta serowa czekoladowo-kawowa (bez glutenu)

Posted by on 27 listopada, 2017 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Smaczne Inspiracje

Tarta serowa czekoladowo-kawowa (bez glutenu)

Tarta serowa czekoladowo-kawowa, fantastyczne połączone smaków i konsystencji.

Delikatne kremowe nadzienie serowe, chrupiący, kruchy spód tarty i zestawione ze sobą smaki sernika, czekolady i aromat kawy.

Warto to ciasto zrobić wieczorem dzień wcześniej, na drugi dzień jest jeszcze lepsze.

Pycha :-)

 

 

Składniki:
Ciasto

  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1 szkl. mąki ryżowej,
  • 0,25 szkl. skrobi kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z mniszka lekarskiego lub 0,5 łyżeczki syropu glukozowego/kukurydzianego,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,

Nadzienie:

  • 250g białego sera zmielonego,
  • 250 g sera maskarpone,
  • 100 g cukru brązowego muscovado,
  • 150 ml śmietany 30% lub 36 %,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy (napar przygotowany w Slowpresso)

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 3- 4 łyżeczek wody (kilka, nie za dużo, masa ma dać się rozsmarować, nie może być zbyt rzadka) ,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Ceramiczna Tarta Koplan – średnica 29 i 25 [cm]

 

 

Przygotowanie spodu tarty:

Wszystkie mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę, a gdy ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę zimnej wody,

Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę średnica 29 [cm], nakładamy na nie papier do pieczenia i obciążamy ciasto drugą formą ceramiczną typu tarta o średnicy 25 [cm] (zamiennie można na papier wysypać fasolę lub kulki ceramiczne), tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 10 – 15 minut., po tym czasie zdejmujemy to wszystko co obciążało ciasto łącznie z papierem i jeszcze chwilę podpiekamy, lekko rumienimy ciasto.

 

Przygotowanie nadzienia tarty:

Mieszamy w misce zmielony na gładko biały ser, ser mascarpone, cukier, śmietanę, wanilię i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy stopniowo jajka, a gdy masa jest gładka, jednolita dodajemy mocny, wystudzony napar kawy.

 

Przygotowanie tarty:

Na upieczony spód tarty, wykładamy nadzienie i pieczmy wszystko razem 1 godzinę w temp. 170 – 180 st. C.

Powierzchnię ciasta można ochronić przed przypaleniem srebrną folią.

Gotowe ostudzone ciasto pokrywamy polewą z gorzkiej czekolady, którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody i ekstraktem z wanilii.

 

Uwagi:

  • Do przygotowania naparu używam kawiarki Slowpresso, powolny proces parzenia kawy w tym ceramicznym zestawie daje napar o bogatym aromacie i intensywnym smaku.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Eric Lanlard „Czekolada”